Categorieën
Natuur

De natuur in op zoek naar planten

De natuur in op zoek naar planten is voor velen dè ultieme ontspanning. Even helemaal uit de huiselijke omgeving en naar buiten met je wandelschoenen aan en je flora onder de arm.

Er op uit en de natuur in is één van de best mogelijke ontspanning die je kunt vinden. Je komt helemaal tot jezelf en je ontdekt van alles. Planten die je nog niet kent, insecten die je nog nooit gezien hebt. Je hoeft alleen maar te kijken en te ontdekken.

Er-op-uit

Dat je ‘buiten’ meer ontspant dan ‘binnen’ behoeft nauwelijks nog toelichting. Even in de buitenlucht, een frisse neus halen, de elementen in je gezicht voelen. Het kan allemaal indien we er-op-uit trekken. De natuur in, op zoek naar planten, want daar gaat dit artikel over. In een vorig bericht hadden we het over ‘De natuur in en geniet.‘ Dat genieten kan zijn van vogels, planten, insecten, wilde dieren, noem maar op. Of alleen al van de ruimte in het buitengebied.

Planten in het vizier

Een verdienstelijk gebied binnen de natuur behelst het plantenrijk. Planten staan rustig stil op hun plek, dus kun je vertrouwen op een ander soort alertheid dan dat je vogels gaat kijken. Je hoeft alleen maar goed te kijken in de omgeving waar je je bevindt op loopt. Let op het gebied waar je bent; in een waterrijk gebied kun je nu eenmaal andere planten verwachten dan op zandgronden.

Vergrootglas voor planten

Om planten beter te beoordelen is een loep, ofwel vergrootglas, een handige accessoire. Om te kijken of er kleine haartjes op de stengel of blad zitten of om de vrucht beter te bestuderen. Je gebruikt de loep daar hem dicht bij je oog te houden en het object (in dit geval het plantenonderdeel) zodanig te bewegen, om de afstand goed in te schatten, opdat ie scherp in beeld komt. Een loep van 10x vergroten is wenselijk en gangbaar.

30×21 is de maat in mm (br x h), maar hij vergroot 10x. Er zit ook een mogelijkheid aan om een keycord aan vast te maken, handig!

Heukels’ flora van Nederland 2020

Het opzoeken van de naam van een plant met behulp van een flora (plantenboek) heet determineren. Zonder flora lukt het determineren niet. En met flora dien je ook nog wat te oefenen. Nu zijn er verschillende plantenboeken op de markt; sommige eenvoudig met bijvoorbeeld een rangschikking naar de kleur van de bloem. Sommige zeer uitgebreid, met volledig compleet alle voorkomende planten in Nederland. In 2020 is al weer de 24e druk van Heukels’ flora van Nederland verschenen. Dit boekwerk kan als meest compleet plantenboek worden beschouwd. Onmisbaar voor als je wilt weten welke naam er schuil gaat achter je gevonden plant.

Heukels’ flora 24e druk

Bestel Heukels’ flora 24e druk

Meest complete flora van Nederland!
Met meer dan 2.500 soorten planten.