Categorieën
Natuur

De natuur in op zoek naar vogels

De natuur in en er-op-uit is zeker zo interessant als je op zoek gaat naar vogels en vogelgeluiden. Ontspannen naar buiten en met een zakgids over vogels in je hand steek je er wellicht nog wat van op ook.

Vogels zijn enorm interessant om te ontdekken in de natuur. Niet alleen de fraaie pracht van hun uiterlijk, maar vaak ook de betoverende klanken van de vogelgeluiden, die ons steeds weer inspireren.

Er-op-uit

‘Er op uit’ trekken is super ontspannend. Met lichte fysieke inspanning beleef je zo de wereld buiten je huis!

Grasmus Foto: © PeterPaul van de Ven

In een vorig artikel ‘De natuur in en geniet…’ had ik het al over hoe ontspannen het is om de natuur in te gaan. Wellicht trek je er in je eentje op uit, wellicht met z’n tweeën, een afspraak is immers zo gemaakt. Hoofd leegmaken, frisse neus halen, iedereen z’n eigen reden om op pad te gaan en de natuur in te trekken.

Ontspannen op pad

Vooral ontspannen op pad gaan; geen haastwerk, maar er de tijd voor nemen, dat wil ik graag meegeven. Of je nu gaat voor een uitgestippelde wandeling om onderweg ook bij bij te kletsen of wat meer doelgericht om waarnemingen te doen, ga in ieder geval ontspannen en zonder tijdsdruk op pad.

Ontdekken en waarnemen

Vroeg op pad gaan wordt vaak geassocieerd met doorgewinterde vogelaars, maar je kunt zelf kiezen wanneer je er op uit trekt om vogels te zien. Uiteraard zijn vogels qua geluid produceren heel wat actiever in de vroege uurtjes, dat neemt niet weg dat er op andere momenten van de dag nog volop te beleven valt.

Een verrekijker is onmisbaar

Tot de standaarduitrusting van een vogelaar hoort onmiskenbaar een verrekijker. Eén van de belangrijkste variabelen, waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf, is de vergrotingsfactor. Vaak is deze 8x of 10x, mijn voorkeur gaat echter uit naar 8x, omdat je bij een verrekijker van 10x wel een iets stabielere hand dient te hebben. Als je ziet staan 8 x 42 dan is 8 de vergrotingsfactor en 42 mm de lensopening (en hoe groter de lensopening hoe meer licht er binnenvalt).

Bestel je verrekijker

Enige voorbereiding

De natuur in gaan is super leuk en met enige voorbereiding ben je ook zo op weg!

Oeverloper Foto: © PeterPaul van de Ven

Naast een goed paar wandelschoenen, de verrekijker die hierboven genoemd is, wat beschutting tegen een eventuele regenbui en een bidon water is een zakgids om vogels te herkennen een fijne aanvulling op je verblijf in de natuur.

Zowel voor de beginnende vogelaar als voor de doorgewinterde ornitholoog valt er genoeg te ontdekken met het volgende boekje.

Duidelijke indeling over hoe je ‘instapt’ in het boekje en overzichtelijk genoemde kenmerken waar je per vogelsoort het best op kunt letten.

QR-codes naar bijbehorende geluiden maken het boekje compleet. Zowel in de natuur als thuis makkelijk en interessant om in te ontdekken.

Zakgids vogels van Nederland en België

Zakgids vogels van Nederland en België

Verrassend compleet en bevat QR-codes naar bijbehorende geluiden.
Heel handig en tevens geschikt voor beginnende vogelaar!

‘Gij zult niet verstoren…’

Als laatste nog een noot ter afsluiting over ‘De natuur in op zoek naar vogels’. Foto’s maken, geluiden opnemen, even stil blijven staan op het pad; het is allemaal bijna vanzelfsprekend dat we van deze mogelijkheden kunnen genieten en daarvoor geldt dan ook dat we nimmer mogen verstoren! Uiteraard zijn we welkom in de natuur maar pluk geen bloemen of planten en maak geen foto’s van nestjes met jongen en zo. En laat niet als dank… Vergeet niet jezelf te controleren op teken, na thuiskomst.

Fijne wandeling in de natuur…