Bij het vervangen van een spotje in je armatuur of lamp wil je snel en eenvoudig een alternatief vinden voor je oude gloeilamp versie van je reflectorlamp. Lees in dit artikel wat je dient te weten bij het vervangen van een gloeilamp spotje door een LED variant. Je vindt hier tevens handige links voor de meest voorkomende LED reflectorlampen die geschikt zijn om je oude gloeilampvariant te vervangen. Heel eenvoudig en zeer overzichtelijk.
Table of Contents
Waarom LED Reflectorlampen gebruiken
Omdat LED reflectorlampen veel energiezuiniger zijn dan de oude gloeilampen techniek is het zeer aan te bevelen om LED lampen te kopen. Een ouderwetse gloeilamp is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar veel en veel duurder in het verbruik van energie. Een verbruik van rond de 2 of 3 Watt is natuurlijk een hele besparing, vergeleken met een gloeilampenreflector van 25, 40 of zelfs 60 Watt. Het verbruik energie is daarmee slechts ongeveer 10% in vergelijking met de oude gloeilamp-variant. Daarmee is wel duidelijk dat een LED-reflectorlamp zich makkelijk laat terugverdienen. Naast het voordeel van minder energie verbruik is er ook het voordeel van de langere levensduur. Een gloeilamp is gemaakt om zo’n 1000 branduren mee te gaan, terwijl een LED lamp makkelijk 10.000 branduren haalt en meestal nog langer mee gaat! En uiteraard is de aanschafprijs van 10 gloeilampenspotjes hoger dan 1 LED-reflectorlamp. Dus nog een goede reden om te kiezen voor LED reflectorlampen!
Spotje vervangen? Dit zijn de LED varianten!
Waar begin je nu precies bij het uitdraaien van je oude spotje uit het armatuur? De vorm van de reflector lamp bepaald of hij past in je armatuur (je lampenhouder).
Bepaal de lampvoet! Is dit een schroeffitting van E27 of E14?
Er zijn twee schroeffittingen die veel gangbaarder zijn dan de overige lampvoeten. We noemen het ook wel de ‘grote’-schroeffitting (E27) en de ‘kleine’-schroeffitting (E14). Die E27 en E14 zijn de technische benaming voor de gangbare lampvoeten. De ‘E’ komt van Edison en dat was een beroemde uitvinder die het patent op de gloeilamp had vastgelegd. De 27 mm is de diameter van de schroefdraad bij de E27-lampvoet. En uiteraard 14 mm bij een E14-lampvoet. Nu is de fitting bepaald.
Wat is de grootste diameter van de ballonvorm?
De volgende stap is het bepalen van de ballonvorm. Hebben we een E27-lampvoet bepaald, dan is de meest waarschijnlijke ballonvorm een reflector van 63 mm in diameter. Bij de E14-lampvoeten onderscheiden we 39 mm en 50 mm ballonvormen in diameter. Die diameter is belangrijk omdat wellicht de ballonvorm anders niet past in je armatuur. Haal je een reflectorlamp met 39 mm uit je armatuur, dan past een vervangende LED-reflectorlamp van 50 mm meestal niet in hetzelfde armatuur, gewoon door een te grote ballonvorm. De grootte en de lampvoet moeten overeenkomen.
Bepaal het Vermogen in Watt. Ook wel Wattage genoemd.
Het vermogen van een lamp wordt gemakshalve ook wel het wattage genoemd en is voor standaard reflectorlampen veelal 25, 40 of 60 Watt (W). Het vermogen staat meestal gestempeld in de hals van de reflectorlamp. Dan staat er zoiets als 230V-40W en dat betekent dan 230 Volt en 40 Watt. Het stempel is vaak klein en niet altijd makkelijk leesbaar. Nu je het vermogen heb, samen met ballonvorm diameter en de juiste lampvoet kun je een keuze maken voor de vervangende reflectorlamp in LED-variant.
Maak een keuze uit de meest geschikte variant van je LED reflectorlamp
R39 E14 30 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp geeft 150 lumen (lichthoeveelheid) en heeft een ballondiameter van 39 mm; een lampvoet E14 en is vergelijkbaar met een gloeilampspot van 30 Watt. Energielabel A++ en niet-dimbaar.
R50 E14 25 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp geeft 105 lumen (lichthoeveelheid) en heeft een ballondiameter van 50 mm; een lampvoet E14 en is vergelijkbaar met een gloeilampspot van 25 Watt. Energielabel A++. Deze spot is niet dimbaar.
R50 E14 40 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp heeft een ballondiameter van 50 mm; een lampvoet E14 en vervangt een gloeilampspot van 40 Watt. Energielabel A++, niet dimbaar.
R50 E14 60 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp heeft een ballondiameter van 50 mm; een lampvoet E14 en vervangt een gloeilampspot van 60 Watt. Energielabel A+ en niet dimbaar.
R63 E27 25 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp vervangt normaal een 60 Watt gloeilamp, maar omdat ie dimbaar is kun je hem ook als vervanger voor een 25 Watt gloeilamp gebruiken. Ballondiameter 63 mm; lampvoet E27 en energielabel A+. Dimbaar.
R63 E27 40 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp geeft 210 lumen (lichthoeveelheid) en heeft een ballondiameter van 63 mm; een lampvoet E27 en vervangt een gloeilampspot van 40 Watt. Energielabel A+ en niet dimbaar.
R63 E27 60 Watt
Bovenstaande LED reflectorlamp geeft 410 lumen (lichthoeveelheid) en heeft een ballondiameter van 63 mm; een lampvoet E27 en vervangt een gloeilampspot van 60 Watt. Energielabel A+ en dimbaar.
Wat dien je te weten over verdere opties?
Kleurtemperatuur Warm-Wit of Koel?
De kleurtemperatuur van het licht van een lamp wordt weergegeven in Kelvin. Het aantal graden Kelvin is een weergave van de temperatuur, net zoals bij graden Celsius, echter dan gemeten vanaf het absolute nulpunt (-273 graden Celsius). Het beschrijft de indruk die een zwart vlak heeft op die specifieke temperatuur in graden Kelvin.
Benamingen zoals ‘Flame’ en ‘Sfeer’ zijn voor kaarslicht-achtige indrukken. Deze kleurtemperaturen zijn minder dan 2700 K. Licht tussen 2700 K en 3000 K wordt in de regel warmwit genoemd en is vergelijkbaar met het licht uit traditionele gloeilampen. Tussen 3000 en 4000 K wordt de term ‘neutraal-wit’ gebruikt en dat is meer verglijkbaar met licht uit TL-buizen. Daarnaast zijn er nog lampen die een kleurtemperatuur hebben hoger dan 4000K en die worden ‘koel-wit’ genoemd.
Speciale dimmer voor LED-lampen
Let op indien u reflectorlampen, of gloeilampen in het algemeen, gaat vervangen welke via een dimmer zijn geschakeld. Een vervangende LED-lamp zou wel eens kunnen gaan branden, terwijl deze dimmer helemaal ‘uit’ gedraaid is. Dit komt door het lage vermogen in Watt wat zo’n LED-lamp verbruikt. Voor LED-verlichting heb je speciale (vaak iets duurdere) dimmers nodig dan de standaard gloeilampendimmers.
Bestel je LED-lampen!
Ben je na het lezen van dit artikel voldoende op de hoogte
om je LED-lampen te bestellen?