Categorieën
Milieu

Oude laptop inleveren of upgraden?

Knap je oude laptop op voor een tweede ronde! Vaak kan een oude pc of notebook best nog een tweede leven krijgen door er een snelle harde schijf in te bouwen. Lees hoe ook jij je voordeel kan doen met je oude computerapparatuur.

Je vraagt jezelf wel eens af wat je kan doen met je oude laptop? Ga ik hem afvoeren, is een tweede leven nog mogelijk of schaf ik een nieuw exemplaar aan? Lees wat de mogelijkheden zijn en maak je eigen plan. Verrassend vaak zijn er nog goede mogelijkheden met je oude laptop of desktop computer.

Wat is de technische staat van je laptop?

‘Doet ie het nog?’ is de belangrijkste vraag bij het vaststellen van de technische staat van je oude laptop. En is de laptop compleet met netstroomadapter?

Dus: sluit de laptop aan op de netstroomadapter en zet hem aan. Check of het scherm niet kapot is (breuk of scheur) en kijk of er lampjes branden en start hem op.

Netstroomadapter ontbreekt?

Natuurlijk mag een voedingsadapter niet ontbreken. Vaak hoor je zeggen: ‘Hij is voldoende opgeladen, hoor!’, maar in de praktijk is een voedingsadapter echt nodig om bijvoorbeeld het besturingssysteem te upgraden. Dat lukt gewoon alleen indien de laptop aan de netvoeding ligt.

Gelukkig zijn voedingsadapters voor laptops nog eenvoudig na te bestellen. Noteer het merk en typenummer van je laptop. Vaak staat het typenummer onder op een informatieplaatje op je laptop.

Defecte apparatuur inleveren

Door de verplichte verwijderingsbijdrage die je betaalt bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparatuur mag je oude apparatuur kosteloos inleveren. Mocht je besluiten dat het toch niet de moeite loont om je apparatuur op te waarderen lever je oude apparatuur dan in. Gooi het nooit in de afvalbak! Oude elektrische apparaten bevatten nog waardevolle grondstoffen, metalen zoals koper, soms zilver of goud die we liever niet in het milieu hebben en nog prima te hergebruiken zijn.

Inleverpunten zijn de milieustraat in je eigen gemeente of de leverancier van je nieuwe apparatuur. Nogmaals: aan het inleveren van je oude apparatuur zijn geen kosten verbonden! Je mag gratis je afgedankte laptop inleveren.

Welk besturingssysteem heeft je laptop?

Nu je hebt bepaald dat je laptop inderdaad nog werkt, ben je natuurlijk benieuwd naar het besturingssysteem dat daar op staat! Vaak staat er een sticker op je laptop met de belangrijkste systeeminformatie (bijvoorbeeld over de processor) en het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 7).

Systeeminformatie bekijken

De systeeminformatie bij wat oudere systeembesturingen is eenvoudig in te zien door te klikken of te drukken op de Start-toets en klik dan met de rechtermuisknop op DezeComputer en kies dan Eigenschappen. Dit geldt voor zowel Windows Vista alsmede voor Windows 7. Indien je laptop nog ouder is en wellicht nog Windows XP als besturingssysteem heeft, dan is de kans wel kleiner dat deze laptop nog geschikt is voor een tweede ronde.

Bezit je oude laptop een Linux-installatie kijk dan bij SysteemInformatie in het menu.

Betreft het een MAC/Apple laptop bepaal dan de versie van het besturingssysteem.

Mogelijkheden voor een nog prima systeem

Nu je informatie over je systeem hebt genoteerd ben je benieuwd of je nog mogelijkheden mee hebt. Heb je een DualCore processor van bv 1,86 GHz en een werkgeheugen van minimaal 2 Gb (Gigabyte) dan zijn deze volgende mogelijkheden wel bereikbaar:

Installeer Linux Mint op een laptop

Indien je laptop die je wilt upgraden gedateerd is, maar nog wel minimale specificaties heeft om te upgraden, denk dan eens aan een Linux Mint installatie. Zeker indien je besturingssysteem Vista is of ouder. In dat geval heb je geen mogelijkheid om je systeem gratis te upgraden naar Windows 10. In het geval van Linux Mint als besturingssysteem wordt er niet zo’n zwaar beroep gedaan op de specificaties van het systeem. Met een SSD in de laptop kan ie nog heel goed vooruit. En Linux Mint is een volwaardig besturingssysteem waarmee je kantoortaken, zoals teksten schrijven, rekenblad of presentaties maken, kunt uitvoeren. Mailen, internetten en fotoprogramma als GIMP zijn prima mogelijk! Helemaal goed, in het Nederlands beschikbaar en je hebt eigenlijk ook geen betaalde virusscanner nodig, want virussen op een Linux-systeem zijn nu eenmaal erg zeldzaam.

Bestel je Kingston SSD van 240Gb

Een 240 Gb (Gigabyte) SSD is meestal voldoende voor normaal gebruik.

Maak een mediaplayer met Kodi

Mocht je een andere toepassing willen dan een gewone mail-internet en document-laptop, denk dan eens aan een mediaplayer die je kunt realiseren met Kodi. Hiermee kun je dan al je films en muziek afspelen.

Maak een NAS (Netwerkschijf)

Een oude laptop zou ook nog zeker dienst kunnen doen als NAS (netwerkschijf) door er bijvoorbeeld een externe harddisk aan te hangen. Enige kennis van een (thuis-)netwerk is wel een pre.

Voor de Doe-Het-Zelver: maak een digitale fotolijst!

Voor de ultieme doe-het-zelver is er ook altijd nog de mogelijkheid om een mooie digitale fotolijst te maken van je oude laptop!

Maak zelf een gameconsole van je oude laptop of desktop

In dit speciaal artikel is alles te lezen hoe je van een laptop, desktop of tablet nog een gameconsole maakt, uit eigen ervaring.

Mogelijkheid voor een nog ideaal systeem

Een laptop die met een oude harddisk (HDD) een minuut of drie nodig heeft voordat je een website op internet ook daadwerkelijk laadt, dan mag je bij een SSD verwachten dat dit rond de halve minuut (tot 1 minuut) duurt. Weliswaar is de schrijf- en leessnelheid van een SSD grofweg een factor 10 hoger, indien je systeem niet de ideale systeemspecificaties heeft haal je deze winst gewoonweg niet. Wanneer is het nog zeer de moeite waard om een SSD in te bouwen om je laptop te upgraden. Heb je systeemspecificaties van een DualCore processor of hoger en 4 Gb intern werkgeheugen dan zou ik zeker zeggen dat het de moeite loont om je systeem op te waarderen met een SSD.

Waardeer Windows 7 gratis op naar Windows 10

Tijdens het schrijven van dit artikel (herfst 2020) is het nog steeds mogelijke je oude Windows 7 systeem kosteloos te upgraden naar Windows 10. Je mag er van uitgaan indien je laptop altijd goed heeft gewerkt met Windows 7 je ook geen problemen hoeft te verwachten met Windows 10. Windows 7 wordt niet meer ondersteund en het is dan ook verstandig om te kiezen voor een gangbaar besturingssysteem. Hoe werkt de upgrade van Windows 7 naar Windows 10? Belangrijk is om eerst de upgrade te doen naar Windows 10 en pas daarna de vervangende SSD gaat inbouwen.

Maak vooraf een back-up

Begin met het maken van een back-up, indien dit nodig is. Je kunt bijvoorbeeld alle documenten en foto’s naar een externe harddisk kopiëren of alles op een USB-stick zetten.

Windows 7 geschikt maken voor de upgrade

Na het maken van een benodigde backup verwijder je op je Windows 7 besturingssysteem alle software die niet geschikt is voor Windows 10. Heb je nog een Office 2007 of Live Mail van Essentials ? Dan is het beter die software te verwijderen. Ga naar Configuratiescherm in het menu en kies voor Een Programma Verwijderen. Let op: dit gaat enkel één voor één.

De upgrade naar Windows 10 uitvoeren

Ga naar Microsoft en download [Hulpprogramma nu downloaden] bij ‘Wil je Windows 10 op je pc installeren’. Volg de instructies en nadat Windows 10 is geïnstalleerd op je laptop heb je een digitale licentie die je kunt vinden via de Start-knop, Instellingen –> Bijwerken en Beveiliging –> Activering

Harde schijf vervangen door SSD

Nadat je laptop is geüpdatet van Windows 7 naar Windows 10 met bijbehorende digitale licentie en je verbonden bent met internet is het tijd om de HD (harddisk) te vervangen door een SSD. (HD moet wel van het type SATA zijn!). Bestel onderstaande SSD van 240 Gb (meestal voldoende voor normaal gebruik), mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Het inbouwen van een SSD is niet heel moeilijk, maar wel een nauwkeurig werkje. Zorg ervoor dat de laptop helemaal uitgeschakeld is en niet met de voedingsadapter verbonden is. Meestal zit er een klepje aan de onderzijde van de laptop dat te openen is met behulp van een kleine kruiskopschroevendraaier. Soms moet je de bracket overzetten, soms is de SSD zo te monteren. Let op: de schroefjes zijn erg klein.

Na montage van de SSD start je de laptop op met voedingsadapter en een USB-stick waarop je een installatie hebt staan voor Windows 10 (kun je maken met dezelfde bovenstaande link naar Microsoft, als hierboven!). Via de BIOS kun je aangeven dat de laptop moet opstarten vanaf die USB-stick middels de boot-options, mocht ie dat in eerste instantie niet meteen doen.

Accu vervangen door een nieuw exemplaar?

Wil je je laptop ook weer gereed hebben om er ook zonder netstroomadapter mee te kunnen werken, mocht de accu niet meer accuraat zijn ;-), overweeg dan een nieuwe accu.

Schaf je een nieuw exemplaar aan?

Wil je na het lezen van dit artikel een nieuwe laptop of notebook aanschaffen?

Er zijn ook green SSD’s verkrijgbaar zoals Western Digital. Wat er ‘groen’ is aan voorgenoemde SSD is mij niet meteen duidelijk, maar ik zou verwachten dat ie minder milieubelastend is dan een normale SSD. Echter het betreft hier een instapmodel voor SSD met lichtere specificaties dan de normale Blue-reeks SSD’s van WesternDigital.

Aanvulling februari 2024

Het is sinds eind 2023 helaas niet meer mogelijk om je oude Windows 7 installatie gratis up te graden naar Windows 10. Deze mogelijkheid genoemd in dit artikel is dus nu helaas gedateerd. Wel blijft een installatie van besturingssysteem Linux Mint mogelijk.