Categorieën
Milieu

Maak je eigen gamecomputer!

Je oude laptop of computer kan best nog mee als gamecomputer om leuke platform-spelletjes te doen herleven! Lees verder in dit artikel hoe je dat voor elkaar krijgt.

Wellicht ken je de spelletjes nog van retroconsoles zoals Pacman, DonkeyKong en Mario. Al deze spelletjes kun je doen herleven op je oude laptop en/of computer en deze krijgt zodoende nog een tweede leven!

Wat zijn de mogelijkheden om te Retrogamen?

Met een gamecontroller en een USB-stick kom je al een heel eind. Heb je die zo 1,2,3 niet bij de hand dan kun je deze bestellen in dit artikel.

Wat heb je nodig?

Laptop / Desktop / Tablet

Een gebruikte laptop of een stoffige desktop over? Zet hem in als retrocomputer om je retrospelletjes te spelen!

Een DualCore processor is vaak al voldoende. Het hoeft niet een moderne laptop of desktop te zijn, maar een exemplaar van het laatste decennium is wel een pre. Indien je laptop over USB-poorten beschikt of over Bluetooth om een moderne controller te koppelen dan kom je al een heel eind.

USB stick

Een USB-stick van minimaal 8Gb is voldoende om de juiste software te laden. Op je huidige computer of laptop kun je deze USB-stick voorbereiden met de juiste software om deze daarna op te starten vanaf USB-stick op je retrogamecomputer naar keuze.

Wellicht heb je nog zo’n USB-stick liggen, maar mocht je die zo snel niet kunnen vinden dan bestel je hem even.

Opmerking: sommige oudere laptops en desktops kunnen geen USB-sticks hanteren met een te grote hoeveelheid gigabytes aan boord. Kijk in dat geval in de specificaties van je console. Vaak te vinden indien je googelt met ‘specs’ en daarna de merknaam van je laptop/desktop en het typenummer.

Controller

Afhankelijk van de leeftijd van je retroconsole, je oude laptop of desktop, kun je een USB-gamepad-controller gebruiken of een Bluetooth-controller. Een tablet heeft doorgaans wel een Bluetooth-adapter ingebouwd zitten. Een oudere desktop kan je gemakkelijk met USB-gamepad-controllers aansluiten. Zie onderaan dit artikel om deze te bestellen.

Een laptop heeft doorgaans beide opties, zowel een bedrade gamepad-controller via de USB-poort of een Bluetooth gekoppelde controller is mogelijk.

Bovenstaande bedrade USB-controller is verkrijgbaar in blauw, groen of rood en werkt op uw PC, laptop, Retropie, Raspberry Pi en Linux systemen.

Software

Er is verschillende software beschikbaar om retrogames te spelen. Afhankelijk van het platform waarop je deze software wilt installeren kies je de geschikte mogelijkheid.

Batocera

Voor een gedateerde laptop of tablet is deze optie het meest geschikt! Batocera game-emulator-software kun je laden vanaf een USB-stick waarmee je het apparaat opstart. Dit kan zowel een laptop of desktop zijn. Als deze computer uit staat steek je de geprepareerde USB-stick in een USB-poort en start je deze computer op vanaf de USB-stick. Dit geef je in de BIOS aan of soms heb je een sneltoets om op te geven dat je vanaf een ander medium wilt dan de gebruikelijke harde schijf. Bijvoorbeeld bij HP/Compaq is dit vaak de [F12]-functietoets. De bedoeling is dan dat je tijdens het opstarten (als het logo van de fabrikant even in beeld is) op deze toets drukt en daarna gaat aangeven vanaf welk medium opgestart dient te worden. In dit geval dus vanaf de geprepareerde USB-stick. Vaak aangegeven met ‘USB-FDD’ (FlashDiskDrive) of ‘USB-HDD’ (HardDiskDrive). Soms ook met de merknaam van je USB-stick, afhankelijk van je BIOS-versie (die het opstarten van je computer regelt). Mocht je hulp nodig hebben met het starten van je computer vanaf je USB-stick, googel dan met ‘how to boot from USB’ met daarachter de merknaam van je computer.

Het prepareren van de USB-stick staat uitgelegd onderaan dit artikel.

Met een tablet kun je een Bluetooth game-controller koppelen.

RetroArch

RetroArch is een goede keuze van retro-game-emulator voor bijvoorbeeld een laptop of desktop met Windows.

Ondersteunde Windows-versies voor RetroArch

Een [Stable] – versie is altijd aan te raden. Deze versies zijn getest en betrouwbaar. Andere versies zijn experimenteel en bevatten nog bugs.

Selecteer de download [Stable] – versie van RetroArch bij Downloads.

Heb ik 32 of 64 bits-versie nodig van RetroArch?

Indien je met de rechtermuisknop op de Windows-knop klikt en kiest ‘systeem’ dan zie je meteen of je te maken hebt met een 32 of 64 bits versie van de hardware.

Voorbeeld 64-bits computer

Bij oudere windows-versies googel je even ’32 or 64 bit pc check’.

Na installatie configureer je eerst de controller in je emulatie-software, zoals onderaan dit artikel is uitgelegd.

Retropie

Retropie is een goede keuze indien je een console hebt met Linux besturingssysteem. Zelf heb ik hier goede ervaringen mee. Indien je computer geen besturingssysteem heeft of in ieder geval geen gangbaar besturingssysteem waarmee je nog vertrouwd kunt surfen op het internet, dan zou ik Linux Mint willen aanbevelen. Linux Mint is verder gratis verkrijgbaar. Volg de instructies om Linux Mint op je computer te krijgen. Je kunt het eerdergenoemd USB-stickje gebruiken om de installatie vanaf te laten plaatsvinden.

Keuze voor jouw versie van Linux/Retropie

Verder kies je bij ‘Installing on top of an existing OS’ de optie: [ Debian / Ubuntu on a PC ] voor Linux Mint. Instructies volgen, daarna gamepad-controller configureren en spelen maar!

Deze bovenstaande bedrade USB-controller werkt met uw computer, laptop, Raspberry Pi en Linux systemen.

Prepareer een losse USB-stick met Batocera

Klik op afbeelding voor meer info

Configureer gamepad-controller

Klik op afbeelding voor meer info