Categorieën
Natuur

Vogelaars (nooit) uitgevogeld

Zijn alle vogelaars ‘baardmannetjes’? Een stereotype beeld uitgevogeld door Debby Doodeman in haar nieuwe boek met releasedatum 15 maart 2022.

Al op jeugdige leeftijd hadden Debby Doodeman en haar buurmeisje interesse in de natuur. Met name de vogels spraken hen erg aan.

Tegenwoordig heeft zij een bedrijf Fogol waar onder andere vogelexcursies geboekt kunnen worden en ze schreef zelfs een boek om de wereld van de vogelaars te belichten.

Stereotype beeld van een vogelaar

Vraag een willekeurige Nederlander hoe een vogelaar er uit ziet en steevast zal het beeld geschetst worden van stoïcijns loerende mannen naar iedere beweging in struik of boom met hun groene jas en verrekijker en onlosmakelijk met baard!

Een beeld dat vaak geassocieerd wordt met types als Nico de Haan en Hans Dorrestijn die met hun televisieoptreden als ‘Baardmannetjes’ tot ieders verbeelding spreken.

Vrouwen

Grofweg is 1 op de 3 is vrouw onder de vogelaars. Maar er kan duidelijk gesteld worden dat dat aandeel toeneemt. Een positieve ontwikkeling, uiteraard. Verder gaan vrouwen er niet zo vaak op uit om te vogelen als mannen, dus dat is ook nog een aandachtspuntje.

Over Debby Doodeman

Debby loopt al jaren mee in de vogelwereld en heel haar leven was zij al nieuwsgierig naar het beeld van de vogelaar. Voor de beeldvorming van het boek heeft ze 1100 mensen benaderd om informatie te delen voor haar boek en meer dan 1000 mensen deden daadwerkelijk mee. Alle deelnemers hebben een digitale vragenlijst met 46 vragen ingevuld en ook is er een ‘smoelenboek’ om een indruk te krijgen hoe de gemiddelde vogelaar er daadwerkelijk uit ziet.

Fogol

Debby Doodeman is oprichter van het bedrijf Fogol. Dit bedrijf organiseert excursies en evenementen zoals de Nationale Vogelweek en vogelvaartochten in het IJsselmeergebied.

Diversiteit

Op de vraag of Debby Doodeman nog wensen heeft antwoord zij dat wat haar betreft de diversiteit onder de vogelaars mag toenemen.

Hopelijk kan dit boek hier bij helpen.

Het boek in het kort

  • 216 pagina’s
  • 21 x 17 cm
  • paperback
  • resultaten van onderzoek naar vogelaars; 1004 deelnemers
  • verwerkt in grafieken, infographics en citaten
  • plus foto’s van bijna alle deelnemers, beeldvorming! aan elkaar gekletst met eigen ervaringen en indrukken door Debby
  • met ook 27,5 type vogelaars aan het woord
  • tips bij elk type om dit zelf ook te doen
  • vergelijk vogelaars met gewone mensen

Bestel het boek Vogelaars (nooit) uitgevogeld en krijg een indruk van het beeld van vogelaars en het algemeen landelijk gemiddelde.