Categorieën
Milieu

Heeft je iPad 1 nog waarde?

Je iPad1 is wel degelijk nog iets waard! Gebruik hem als pdf-reader, als tweede scherm bij je radioprogramma’s voor bv Twitter of als afstandsbediening voor VLC-player.

Kun je nog iets met een oude iPad1? Jazeker, zou ik bijna volmondig zeggen! Lees waarom je een iPad 1 nog zeker niet van de hand moet doen.

Gebruik iPad1 als pdf-reader

Hoe heerlijk kan het zijn om pdf-jes nog te lezen op je iPad 1, nu je waarschijnlijk ook al een e-reader in bezit hebt. Maar die e-readers zijn wel fantastisch voor .epub formaat e-books, maar toch minder geschikt voor .pdf -formaat documenten. Nu zijn e-readers meestal zwart-wit en hoe fijn is het dan dat je een pdf-je kunt lezen in kleur op je iPad1.

levensduur van een accu die aan de lange kant is, je kunt met één keer laden een hele poos vooruit. Oke, de iPad 1 is wat aan de zware kant, maar de voordelen om het nog in te zetten als pdf-reader wegen daar mijn inziens wel tegen op.

Hoe krijg je pdf-jes op je iPad 1?

Zelf had ik nog een iPad1 met iOS 5.1.1. en daarop zat iBooks-app. In deze app kun je als het ware je pdf-jes deponeren, als zijnde in een Kiosk.
De pdf-jes zelf kun je als bijlage versturen naar je Gmail-account en dat Gmail-account is nog prima te openen met Safari op je iPad1. Bij het openen van de bijlage (de .pdf) kies je voor [openen met iBooks] rechtsboven in het scherm. Je pdf-bestand komt dan automatisch in iBooks en is daarna prima te lezen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is CopyrightPPvdVen-iPad1-AlsPDFReader.jpg

Je iPad1 als tweede scherm voor bv Twitter tijdens je favoriete radioprogramma

Een ander voorbeeld van dankbaar gebruik van je iPad 1 is om je Twitter account daarop via Safari weer te geven. Omdat bv VroegeVogels een favoriet radioprogramma is dat ik wekelijks volg kun je via het Twitter-scherm op je iPad ook volgen wat reacties zijn en plaatjes van betreffende vogels en andere dieren of planten volgen die in het nieuws zijn.
De mobiele-versie van Twitter draait nog prima op je iPad 1. Zo kan je iPad1 nog prima dienst doen als monitor en als tweede scherm voor je favoriete radioprogramma.

Je iPad1 als afstandsbediening voor VLC-player

Verder is het me gelukt om de app VLC-remote te downloaden op mijn iPad1 en daarmee kan ik de iPad 1 als afstandsbediening gebruiken voor VLC-player die op mijn laptop draait! Handig als je op de bank ligt te luisteren naar een CD of playlist die je afspeelt via de laptop, maar je hoeft toch niet op te staan om te zien welk nummer ie afspeelt of bv wilt doorklikken naar een volgend muzieknummer.

De app VLC-remote is een home-brew app en zelf was ik wel even bezig om hem aan de praat te krijgen, maar dat is me toch gelukt. Met wat kunst- en vliegwerk. Belangrijk is dat iPad1 en laptop (of desktop) op hetzelfde thuisnetwerk zitten. Dan krijg je het wel voor elkaar!

Level als waterpas voor je iPad1

Om te kijken of je überhaupt nog een app kunt downloaden via de AppStore zou je eens kunnen kijken of je de app Level kunt downloaden, waarmee je de iPad1 nog kunt gebruiken als waterpas. Level is nog geschikt voor iOS 5.1.1 en zo kun je testen of je sowieso nog wel een app kunt downloaden en installeren, zo lang je je Apple-id nog weet dan kom vast een heel eind!
Hopelijk heb ik je weten te overtuigen dat er best nog mogelijkheden zijn voor de iPad 1 en dat je zo ook bewust duurzaam bezig bent…

Mocht je onverhoopt toch afscheid willen nemen van je iPad 1 doe dat dan via de officiële kanalen; ik heb zelfs ergens gelezen dat Apple ze nog in neemt, maar of die informatie achterhaald is, weet ik zo niet. Ik wens je nog veel plezier met het tweede leven van je iPad 1.

Zo’n iPad1 heeft overigens een zeer prettig scherm om te lezen en de levensduur van een accu die aan de lange kant is, je kunt met één keer laden een hele poos vooruit. Oke, de iPad 1 is wat aan de zware kant, maar de voordelen om het nog in te zetten als pdf-reader wegen daar mijn inziens wel tegen op.

Nog oplaadkabel nodig?

Heb je nu nog een iPad 1 liggen, maar wellicht de oplaadkabel kwijt?

Bestel je oplaadkabel voor iPad 1

Eenvoudig bestellen bij bol.com

Opmerking sinds januari 2021

Sinds januari 2021 is het niet meer mogelijk om via Safari met de iPad 1 naar de mobiele versie van Twitter en Gmail te surfen. Daarmee is de inhoud van bovenstaand artikel enigszins gedateerd, maar het gebruiken van je oude iPad1 als afstandsbediening voor VLC-player lukt nog wel. Ook was ik altijd zeer gecharmeerd van de pdf leesmogelijkheid van de iPad 1 omdat naar mijn mening deze versie van de iPad een zeer rustig beeld had en een lange gebruiksduur van de accu. PDF-jes krijg je op je iPad1 met iTunes, dat werkt vooralsnog wel. Mocht je meer tips hebben: mail me aub: info@groenkleurig.nl . Al vast dank…

4 jan 2021

PeterPaul van de Ven