Makkelijk en overzichtelijk, maar vooral inzicht in toekomstige afname van gebruik van middelen. Of het nu water, gas of licht betreft wat we gaan bijhouden, we worden er in ieder geval beter van!
Table of Contents
Besluit om je verbruik bij te houden
Inzichtelijk maken wat je jaarlijks verbruikt aan energie, zoals gas, water, licht heeft pas echt voordeel wanneer we kort ‘op de bal spelen’. Daarmee bedoel ik wekelijks bijhouden wat je verbruik is. Dat kan eenvoudig al met een A4-tje, welke je bijvoorbeeld in de meterkast hangt en iedere week je verbruik noteert. Een reminder om deze ‘meterkaart’ in te vullen is al gemakkelijk gezet met een smartphone. In principe heb je geen computer nodig, maar als voorbeeld neem ik even het principe met je door. Begin met een tabel te maken van de weeknummers, met daarbij kolommen als ‘weeknummer’, ‘gas’ , ‘licht’ en ‘water’.
Indien je voor de papieren variant kiest, let er dan op dat de weeknummers in de eerste kolom van beneden naar boven genummerd worden. Dit is later handig indien je 2 meterstanden van elkaar af wilt trekken, om het verschil te verduidelijken.
Een eerste opzet ziet er dan zo uit:
Weeknummer | Gas | Licht | Water
52
51
50
49
48
…
…
…
3
2
1
Nogmaals, mijn voorspelling is, dat indien je start met je eigen verbruik te gaan bijhouden, je automatisch alerter bent op onnodig verbruik en dat je verbruik van gas, water en licht zal afnemen! Dat is eigenlijk heel logisch en in de praktijk blijkt het inderdaad zo ook te zijn. De mindset moet natuurlijk op de bespaarstand en een wekelijkse notering van de de meterstanden draagt bij aan een verantwoord energieverbruik.
De ‘mindset’ op ‘besparingsstand’!
Het nuttige effect van het wekelijks noteren van de meterstanden mag duidelijk zijn. Onherroepelijk gaan we vinden dat er wellicht minder verbruikt kan gaan worden. Liefst is dit besparen een automatisme. Dagelijks maak ik een ronde door het huis om te checken of de lampen allemaal uit zijn op de slaapkamers, zodra de kinderen naar school zijn. Meteen checken of de verwarming ook uit staat, ramen op lucht-stand zetten en later op de dag weer de ramen sluiten. Zo blijft het niet te koud op de slaapkamers, zodat wanneer de kinderen weer uit school komen ze zelf kunnen beslissen om de radiator aan te zetten, indien ze gaan beginnen aan hun huiswerk. Dit ‘rondje door het huis’ in de ochtend is een routine geworden sinds het invullen van de meterstanden. Voorheen kwam het regelmatig voor dat er nog een lamp brandde of een radiator nog open stond op de slaapkamer, terwijl er niemand was.
Als theeliefhebber vulde ik de waterkoker door het aftellen van 3 tellen met de kraan open om de waterkoker te vullen voor een kopje theewater te gaan koken. Nu pas ik precies de hoeveelheid water af, die ik nodig heb voor één kopje thee! Daarmee wordt voorkomen dat er onnodig water verwarmt en dus energie bespaart wordt! Ook waterverbruik wordt daardoor gereduceerd. Je hoeft niet voor een heel weeshuis water op te zetten om één kop thee te zetten!
Dit zijn maar enkele voorbeelden uit de praktijk waarmee duidelijk wordt dat de mindset inderdaad naar de besparingsstand gaat indien je start met het noteren van je meterstanden!
Een rekenblad voor je energieverbruik
Er zijn vele manieren om ook digitaal je meterstanden bij te houden. Of je nu kiest om zelf een rekenblad of spreadsheet bij te houden, het kan natuurlijk ook via een virtuele assistent en ‘slimme meter’. Let er wel op je ‘feeling’ houdt met de verbruikscijfers anders kun je niet ingrijpen, indien nodig. Dus blijven checken en noteren vind ik zelf essentieel en daarom pleit ik ook om zelf wekelijks de meteropname handmatig te doen en deze bijvoorbeeld bij te houden in een spreadsheet.