Categorieën
Energie Water besparen

Energie besparen met douchetimer

Een douchetimer is een handig hulpmiddel om te besparen. Het richt je aandacht op korter douchen en daarmee bespaar je water en dus ook energie omdat je minder water hoeft te verwarmen ten opzichte van een langere douchebeurt.

Thuis energie besparen begint natuurlijk bij het in kaart brengen van het verbruik. Eén van de opmerkelijkste en eenvoudigste manier om energie te besparen is bijvoorbeeld korter douchen.

Een handige reminder

Zodra je nadenkt en nakijkt wat je zoal kunt besparen wat betreft je energieverbruik thuis kom je al snel bij een douchewekker uit. Een douchewekker is een handige reminder die aangeeft hoe lang je de kraan laat lopen. Het is daarom een handig hulpmiddel bij het douchen gaan. De douchetimer hangt sowieso in het zicht, dus dat is al de reminder om hem te gaan gebruiken. Meestal zijn ze opzichtig gekleurd wat dan op zich al een trigger is om daadwerkelijk deze douchetimer iedere keer te gebruiken.

Wat bespaar je zoal?

Korter douchen betekent minder lang die kraan open hebben! Dat betekent dat je water bespaart. Dat is op zich al direct een besparing op het waterverbruik, maar reken eens uit: al het water dat je bespaart hebt door de kraan minder lang open te hebben gehad betekent dat dit bespaarde water ook niet warm gemaakt hoeft te worden. En dan gaat de teller in termen van geld pas echt lopen, want het verwarmen van water is in de regel een prijzige aangelegenheid. Afhankelijk van je warmtebron, maar veelal wordt gas gebruikt om douchewater te verwarmen. Reken maar uit: iedere kubieke meter water die je bespaart met een douchetimer komt in mindering op de rekening van het waterverbruik. Nu daarbij de besparing van het verwarmen van diezelfde kubieke meter bespaard water bij optelt, dan kom je pas echt enkele malen op een hogere besparing uit. De rekensom is snel gemaakt: deze douchetimer is zo terugverdiend!

Een nuttige gewoonte

In een gemiddelde gezinssituatie wordt veel gedoucht. Een nuttige gewoonte om dan door alle gezinsleden gebruik te maken van de douchewekker. Iedere keer maar weer een besparing. Ook om de mindset bij alle gezinsleden op ‘besparen’ te zetten, door steeds maar weer die trigger van de douchetimer in het zicht te hebben en te gebruiken!

Oh, had ik al verteld dat je uiteraard ook tijd bespaart, indien je korter doucht?

Bestel je douchetimer

Bestel eenvoudig bij Bol.com