Categorieën
Energie

Energieverbruiksmeter

Een energieverbruiksmeter kan handig zijn bij het bepalen van het energieverbuik. Het brengt blinde vlekken in kaart en legt mogelijkheden open om te komen tot een bespaarplan.

Een handig hulpmiddel bij het bepalen van het energieverbruik is een energieverbruiksmeter. De energieverbruiksmeter is een handig apparaat dat je plaatst tussen wandcontactdoos en het elektrische apparaat. Zo wordt verbruik van dure elektrische energie inzichtelijk.

Meten is weten

Basis voor vrijwel ieder plan is weten en bepalen waar je staat. Wat is je beginpunt? Hoeveel energie verbruik ik eigenlijk? Waar kan ik besparen? Allemaal vragen die op je af komen bij het inzichtelijk maken van je energieverbruik.

De energieverbruiksmeter kan helpen inzicht te geven in het verbruik van elektrische apparaten. Het is een handig stukje elektronica dat je in de wandcontactdoos steekt en het te meten elektrische apparaat volgt in zijn verbruik.

Eenvoudig in te stellen en eenvoudig te monteren.

Blinde vlekken duidelijk maken

Indien je al een jaaroverzicht hebt van je energieverbruik (liefst van meerdere jaren) dan geeft dat wel een overzicht van het totale energieverbruik van je huishouden, maar niet van de plekken waar je zou kunnen besparen? Zijn de elektrische apparaten in de keuken de grootste verslinders? Koelkast of elektrische oven? Of zijn het de apparaten die wellicht zuiniger zijn, maar wel langer in gebruik zijn, zoals TV met spelcomputer? Of zit het ‘m meer in de wasmachine en droogtrommel?

Allemaal vragen die deze eenvoudige verbruiksmeter zou kunnen beantwoorden. Door helder en structureel blinde vlekken zichtbaar te maken.

Plan van aanpak

Begin met een plan. Maak een lijst met verdachte apparaten, waarvan jij denkt dat het wellicht wel eens de grootste verbruikers zouden kunnen zijn. Loop je huis na, alle vertrekken en noteer de elektrische apparaten.

Start de meting met het noteren van de de begintijd van de meting. Handig om verschillende perioden van meten te kunnen vergelijken tussen verschillende apparaten indien je alle begin- en eindtijden hebt genoteerd. Zo ontstaat vanzelf een overzicht van wat ieder apparaat nu daadwerkelijk verbruikt, in laat zeggen een week.

Grote energieslurpers naar boven laten komen

Indien je het inzicht klaar hebt kun je zien welke apparaten de energieslurpers zijn en wat ze precies verbruiken. Dit helpt om oplossingen te zoeken om tot besparing te komen. Soms helpt het om restricties aan te brengen bij het gebruik van elektrische apparaten in het gezin, zoals een tijdsbeperking op het gebruik van de spelcomputer.

Ook handig bij vervanging

Soms kun je bij een hoger verbruik van bijvoorbeeld je koelkast denken aan vervanging door een zuiniger apparaat met beter energielabel. Een zuiniger apparaat verbruikt minder energie. In het geval van een koelkast is een moderne koelkast vaak beter geïsoleerd, waardoor er minder energie verloren gaat.

Bestel je energieverbruiksmeter

Eenvoudig bestellen bij Bol.com