Categorieën
Energie Water besparen

Energie besparen met waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop helpt om minder water te verbruiken. Omdat water verwarmen duur is, kan een aanschaf van een waterbesparende douchekop al binnen een jaar zijn terugverdiend.

Dat douchen met een waterbesparende douchekop ons wellicht doet denken aan een douchebeurt onder een iel waterstraaltje, kan ik me levendig voorstellen, maar is vaak een te overdreven misverstand.

Werking waterbesparende douchekop

De waterbesparende douchekop heeft technieken om met ‘minder water’ toch een aangenaam douchegevoel te ervaren. De werking van zo’n waterbesparende douchekop is veelal door het ‘knijpen’ van de doorgelaten hoeveelheid water; een zogenaamde restrictie. Een kleinere doorlaatopening in zulke douchekop resulteert in minder waterverbruik tijdens het douchen. Door meerdere kleinere waterstralen kan wel degelijk een goede douchebeleving ervaren worden.

Heb ik eigenlijk wel of geen waterbesparende douchekop?

Om eenvoudig een idee te krijgen hoeveel water je per minuut verbruikt, kun je inderdaad een emmer onder je douchekop zetten en het water opvangen dat in één minuut uit de douchekop stroomt indien de kraan volledig open staat. Loopt de emmer (van 10 liter) over binnen die minuut dan is er waarschijnlijk geen sprake van een waterbesparende douchekop. Als vuistregel kun je het beste 7 liter per minuut hanteren. Verbruik je minder dan 7 liter water per minuut in je douche, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een waterbesparende douchekop!

Wat bespaar ik met een waterbesparende douchekop

De besparing zit ‘m bij een waterbesparende douchekop vooral in de hoeveelheid water die per minuut verbruikt wordt. In een eerder artikel over ‘Energie besparen met douchetimer‘ was al uitgelegd dat minder lang douchen dus ook minder water verbruikt en dus ook minder verwarmd water. Het niet hoeven te verwarmen van het water dat je niet verbruikt is hier de grootste besparing in geld, omdat water verwarmen nu eenmaal een dure aangelegenheid is.

De besparing van een waterbesparende douchekop zit dus niet in de duur van de douchebeurt, zoals bij een douchewekker, maar wel in de hoeveelheid water die verbruikt wordt tijdens het lopen van de kraan. Minder water tijdens je korte douchebeurt scheelt minder water verwarmen. De hoeveelheid energie die nodig is om deze hoeveelheid water te verwarmen kost u waarschijnlijk zo veel, dat een waterbesparende douchekop veelal binnen een jaar is terugverdiend. Besparing enerzijds op de hoeveelheid water die wordt verbruikt, maar dat is niet de klapper, uitgedrukt in geld. Afhankelijk van de manier van je water verwarmen (bijvoorbeeld door gas of elektrisch) kan het verschil maken in de terugverdientijd van een aanschaf van een waterbesparende douchekop. Gezien het lage aanschafbedrag voor een waterbesparende douchekop is wel te stellen dat ze in één jaar is terugverdiend, maar dit is afhankelijk van de daadwerkelijke besparing van de hoeveelheid water door die waterbesparende douchekop. Er zijn een aantal factoren van invloed op de hoogte van de besparing door een waterbesparende douchekop. Hierbij is te noemen: aantal douchebeurten per jaar die genomen worden door een huishouden en de lengte van die douchebeurten. Verder is de hoeveelheid van besparing (dus met en zonder waterbesparende douchekop) in liters water per minuut vooraf niet altijd te bepalen, omdat het verbruik (in liters per minuut) niet altijd opgegeven is door de fabrikant. Terwijl dit wel een bepalende factor is om de terugverdientijd te bepalen.

Tips en ervaring bij aanschaf waterbesparende douchekop

Het aanschaffen van een waterbesparende douchekop is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Er zijn verschillende modellen, met verschillende vormen en afwerking. Of je nu een chroom of zwarte uitvoering wilt of met doorzichtige delen, het is allemaal mogelijk en er zijn zelfs uitvoeringen met gekleurde LED-verlichting. De keus is aan u, kies uw eigen voorkeur.

Wel is er een minimale hoeveelheid water nodig om bv uw CV-ketel te vertellen dat ie water moet gaan verwarmen. Wellicht heeft u wel eens ervaren dat indien de warmwaterkraan niet voldoende open stond en dus onvoldoende water af nam, dat er dan geen warm water kwam. Dit komt door de zogenaamde ’tapdrempel’. Er moet een minimale hoeveelheid water (in liters per minuut) worden afgenomen, opdat de CV-ketel ‘aan’ slaat. Dit is meestal te vinden in de gebruikshandleiding van uw CV-ketel of vraag uw installateur.

Bestel je waterbesparende douchekop!

Let op: doucheslang niet altijd inbegrepen!