Categorieën
Milieu

GiGaZiN brengt zwerfie op hoger niveau!

Grondstoffen zijn geen afval en horen niet thuis op de openbare weg, noch in het milieu of natuur. Boswachter Frans Kapteijns van OmroepBrabant radio en podcast roept op om een nieuwe naam te verzinnen voor ZwerfAfval.

Als natuurliefhebber, en volgens mijn zoons ook als ‘klimaatdrammer’, ga ik graag wekelijks op pad om zwerfafval te ruimen.

Schoolroutes

Met name schoolroutes zijn populair; zowel omdat er veel te ruimen is, daar, maar ook omdat door jouw aanwezigheid tijdens te terugreis van scholen de leerlingen en scholieren daadwerkelijk zelf zien dat er ‘gewerkt’ moet moeten om de omgeving weer schoon te krijgen van achteloos weggegooid afval en restafval.

Hondenuitlaatroutes

Niet alleen schoolroutes zijn populair bij zwerfies, maar ook tegenwoordig steeds meer ‘hondenuitlaatroutes’, omdat die tegenwoordig prominent voorzien zijn van groene afvalzakjes, met inhoud!? Hoezo!? Hoe dan?
Nou, die ‘groene zakjes’ worden gratis aangeboden aan hondenbezitters met als doel de uitwerpselen van diens honden op te ruimen en daarna thuis in de grijze container te deponeren.
Maar steeds vaker zie je die groene zakjes langs het fietspad of lans het voetpad, in de perkjes of tussen de struiken! Waarom doet men dan eerst überhaupt de moeite om dat groene zakje te vullen? Omdat de zakjes gratis worden aangeboden? Of omdat men ‘voor het oog van het volk’ wil doen voorkomen dat je het chemisch afval van de honden niet wil laten liggen… Of zou het toch komen omdat ‘niet opruimen’ strafbaar is?

Ploggen

Een Scandinavisch woord voor rapen en een Engels woord als ‘joggen’ geven samen de contaminatie ‘Ploggen’. Andere termen worden ook gebruikt voor het rapen van zwerfvuil en zwerfafval, zoals:

Zwerfie

Het opruimen van zwerfafval is populair, mede gezien de vele hashtags op social media.

Foto: PeterPaulvandeVen.nl
Foto: PeterPaulvandeVen.nl

Grondstof is Geen Afval

Na een oproep van mijn favoriete boswachter Frans Kapteijns op een zondagochtend op de radio (OmroepBrabant) om een nieuwe naam te bedenken voor ‘zwerfafval’, begon mijn ‘grijze massa’ te ratelen! Het betoog van Frans Kapteijns, boswachter en hij heeft ook een podcast die Stuifm@il heet, komt er op neer dat grondstoffen natuurlijk geen afval zijn.

GiGaZin

  • Grondstof
  • Is
  • Geen
  • Afval
  • Zwerf
  • In de
  • Natuur

Daar staat GiGaZin voor! Zoals de uitkomst van de overuren van ratelen in mijn brein.

Loop met andere zwerfies

Om wekelijks een afspraak te maken met andere geïnteresseerden houd je langer vol om naar buiten te gaan om bijvoorbeeld een uurtje te rapen.

Met GiGaZiN en ‘lotgenoten’ houd je het langer vol, alhoewel afval rapen zeker geen straf is…

Zelf op pad? Sluit je aan!

Nu het bij jou ook begint te kriebelen met met GiGaZiN te gaan ruimen, lees verder wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig voor GiGaZiN?

Allereerst ga je natuurlijk altijd veilig op pad. Je loopt op de openbare weg en je wilt graag goed gezien worden.

Veiligheidshesje

Er zijn verschillende veiligheidshesjes te krijgen. Hier bespreek ik wat opties.

Kleur geel of oranje

Zolang het maar reflecterend is, mag je zelf de gewenste kleur kiezen. Geel is net zo duidelijk zichtbaar als oranje, maar er zijn ook groene hesjes en die zijn meer geschikt voor in de bossen. Groene hesjes zijn meer gecamoufleerd waardoor ze waarschijnlijk minder het wild en vogels afschrikken.

Reflecterende strepen

Veiligheidshesjes met reflecterende strepen zijn beter zichtbaar en zijn daardoor aanbevelingswaardig.

Verlichting

Sommige hesjes hebben verlichting op batterijen of accu als optie, maar indien je enkel bij daglicht GiGaZiN gaat uitleven, dan is zo’n extra optie niet per se nodig. ’s Avonds langs de openbare weg zwerven brengt extra veiligheidsgevaar met zich mee en is daarom minder aan te bevelen.

Maat

Naast kleur kies je ook de maat : S, M, L, XL et cetera.

Veiligheidshesje
Bestel je veiligheidshesjes bij bol.com

Handschoenen

Keuze uit werkhandschoenen of tuinhandschoenen. Lees de tips waar je uit kan kiezen:

Kunststof of leder?

Plastic gevoerde handschoenen lijken wellicht handig, maar je dient toch op de veiligheid te letten. Bijvoorbeeld bij het oprapen van een platgereden blikje; daar zitten soms nog ‘scherpe randen’ aan. Deze scherpe uitsteeksel en/of glasresten kunnen je kunststof handschoenen eerder doen snijden. Lederen handschoenen zijn daarom eerder aan te bevelen en een dunne ledersoort geeft meer beweeglijkheid.

Kunsstof gevoerde handschoenen neigen ook eerder naar zweethanden.

Kleur naar keuze

Kies uw kleur naar wens, opvallende kleuren verhogen mede de zichtbaarheid.

Maat

Uiteraard zijn handschoenen in verschillende maten te verkrijgen, zoals S, M, L, XL en zelfs XXL. Geef uw keuze aan tijdens het bestelproces.

Dames en Heren – modellen

Er zijn zelfs dames- en herenmodellen voor uw handschoenen.

werkhandschoenen PPV
Bestel werkhandschoenen bij bol.com

Afvalzakhouderring

Normale handgreep of extra handvat

Meestal is de keuze uit een ‘normale’ handgreep; gewoon op de ring van de afvalzakhouder, maar daarnaast kun je ook kiezen voor een uitstekend handvat. In de praktijk zijn de afvalzakhouders met extra handvat zwaarder en duurder en daarom niet per se nodig.

Bestel afvalring bij bol.com

Afvalgrijper

Verschillende lengtes verkrijgbaar

Een afvalgrijper is verkrijgbaar in verschillende lengtes, tot 50 cm; van 50 tot 70 cm of langer dan 70 cm. Geheel naar voorkeur en je eigen lengte. Geef de gewenste lengte aan in de linkerkantlijn tijdens het bestellen.

Met of zonder magneet

Een magneet aan het einde van de grijpstukken is in de praktijk wel handig.

Bestel afvalgrijper bij bol.com

Tot slot: veiligheid boven alles!

GroenKleurig wenst je veel plezier en succes met het ruimen van de grondstoffen. Wel veiligheid altijd voorop stellen; indien je met meerdere personen met GiGaZiN op pad gaat, blijf dan allen aan dezelfde kant van de weg; dat is het meest duidelijk voor het overige verkeer!

Waar laat je de bijeengeraapte zakken met afval?

In mijn eigen gemeente kan je op de gemeentewerf speciale roze zakken verkrijgen die je gevuld (na GiGaZiN) kan achterlaten naast een openbare prullenbak.

Roze afvalzakken laat je achter bij openbare afvalbak.

Bewoners en passanten zijn bekend met de roze afvalzakken langs de wegen; deze zijn reeds gemeld!

Triest dat het nodig is, maar laat ik positief afsluiten: Met het invoeren van statiegeld op blikjes verwacht ik dat mijn hobby geld gaat opleveren!