Categorieën
Bewust Duurzaam Leven

De kracht van goede gewoontes

Als er één ding is, wat ik zelf ervaren heb, om goed te kunnen leven dan is dat volgens mij de kracht van de goede gewoontes. Lees hoe je mindere gewoontes inruilt voor goede en plavei zelf zo je levenspad.

Dat goede gewoontes je leven op de rit houden, is niet zo vreemd. Eenieder kan zich voorstellen dat slechte gewoontes, denk aan verslavingen, je leven kunnen ruïneren. Draai het daarom om en verruil je destructieve gewoontes door gewoontes die bijdragen aan een fijne leefstijl.

Door eigen ervaring duidelijk geworden

Tegenslagen kennen we allemaal wel. In tijden dat het me tegen zat en ik weer eens niet vooruit kon met mijn leven, dan bedacht ik om alles langzaam aan te gaan doen. Inderdaad in tijden dat het me allemaal teveel werd. Naar mijn mening kwam er te veel op me af, wilde ik het allemaal te goed doen en als resultaat dat ik de ‘ballen niet in de lucht kon houden’. Langzaamaan alle dingen doen die belangrijk voor me waren, dat hield me op de been. Langzaam voor mezelf zorgen. Rustig mijn boodschappen doen. Goede lunch en hoofdmaaltijden voor mezelf maken en ik noemde het gewoon ‘Slow Living’. Daar knapte ik van op.

Slow Living

Het was in eerste instantie niet eens zo’n bewuste keuze om alles langzaamaan te gaan doen. Het was meer het enige dat overbleef dat ik nog kon doen. Zo erg was het met me gesteld. En wat ik dan deed moest dan toch wel bijdragen aan een gezonder ik. Zodoende kwam deze goede gewoonte van Slow Living in mijn leven. Nu ik veel gelezen en veel ervaren heb over het Leven In Het NU, zie ik dat Slow Living ook helemaal in het Nu speelt.

Na enige neerslachtige perioden in mijn leven heb ik mezelf een andere goede gewoonte eigen gemaakt.

Op tijd opstaan

Ik ben er achter gekomen dat ik op tijd moet opstaan en fysiek actief moet zijn in de ochtend. Dit zijn goede gewoontes die mij helpen, iedere dag weer. In neerslachtige periodes van mijn leven was het heel aanlokkelijk om ‘nog even’ te blijven liggen. Niets is minder waar. Tijdens een cursusjaar werd is steeds vroeg wakker. Aangewakkerd door het enthousiasme waarmee ik de cursus volgde, begon ik reeds om 6 uur ’s morgens te werken en te leren aan mijn cursus. Reeds voor dat de rest van het gezin aan de ontbijttafel zat, had ik er al enkele uren op zitten, aan mijn bureau. Tijdens de uren voorafgaand aan het ontbijt kon ik in een fantastische flow leren. De bijdrage die deze leefstijl aan mijn leven gaf is dusdanig opmerkelijk omdat ik er me van bewust werd dat ik neerslachtigheid hiermee op afstand kon houden.

Fysieke beweging

Een ommetje, een fietstocht of zelfs zwerfafval rapen zijn bezigheden welke een goede gewoonte van me zijn geworden.

Als je de ochtend wint,

Heb je de dag gewonnen!

– Tim Ferris –

Automatische keuze

Deze goede gewoontes zijn niet zo door mij vooraf bewust doordacht om in te voeren in mijn leven. Ze zijn meer automatisch ontstaan en omdat ze ook een constructieve bijdrage in mijn leven hebben, zijn het blijvertjes.

Wat ook een blijvertje is en met veel kopstoten heb moeten leren is

Alcoholvrij leven

In de regel dronk ik toch al weinig tot geen alcoholische dranken, maar indien ik een tijd goed was, zo vrij van enige dipjes, dan haalde ik het wel eens in mijn hoofd om te denken: ‘Nu ben ik een tijdje goed geweest, op dat feestje van volgende week kan ik best wel eens alcohol nuttigen…’

Steevast liep dat uit op dat ik dat moest bekopen en zakte ik na het nuttigen van enkele glazen alcohol als een pudding in elkaar. Bij mij triggert het een dip. Gelukkig kan ik leven zonder alcohol en zelfs dat zonder weinig moeite. Soms denk is dat iedereen dat kan, maar wellicht komt dat omdat ik er zelf gewoon niet goed tegen kan. Zonder alcohol door het leven te gaan is voor mij een keuze, die me goed bevalt en geen moeite kost. Alcoholvrij bier heeft daar ook daar een bijdrage aan, vind ik zelf. Een welkome uitvinding!

Jouw goede gewoontes

Nu ik enkele goede gewoontes heb opgesomd, beteken niet dat deze ook bij uitstek voor jou gelden. Het mag duidelijk zijn dat ik ze vooraf niet bedacht had om als leefregel in te voeren, maar zijn meer gaandeweg ontstaan. Wel is me de kracht van deze goede gewoontes duidelijk geworden. Naar eigen zeggen kan ik vertellen dat er nauwelijks en kruid gewassen is tegen neerslachtigheid, maar goede gewoontes helpen mij wel degelijk op weg en houden mij op de been.

Lezen

Zelf lees ik graag en vrijwel dagelijks. Deze goede gewoontes is niet alleen leuk om te doen, je leert er nog eens veel van. Door me te verdiepen in diverse onderwerpen blijf ik ook goed op de hoogte van de dingen die me interesseren. Lezen lijkt me een goede gewoonte die voor veel mensen is weggelegd. Naast het opnemen van informatie vind ik lezen ook rust en structuur geven aan de dag en een ontspannen bezigheid.

Veranker je goede gewoontes in je leven

Zelf ben ik ooit fervent roker geweest. Deze verslaving zag ik zo niet als zodanig, maar toen ik eenmaal me voorbereid had om er mee te stoppen, werd me later duidelijk dat ik een verstokte verslaafde was. Eerder was ik wel een keer een jaar gestopt met roken. Na dat jaar werd me een sigaret aangeboden en ik dacht: eentje kan best wel; ik ben immers al een jaar gestopt! Dat was een misrekening! Binnen twee weken zat ik weer op mijn oude niveau van een pakje per dag!

Bij mijn definitieve stoppen had ik me goed voorbereid, met boek (Allen Carr bestel bij bol.com) en allerlei andere hulp. Nu ruim twaalf jaar rookloos door het leven te gaan, is me duidelijk dat nog steeds 1 sigaretje niet kan, zonder weer verslaafd te raken. Dat lezen van dat boek is ook een vervangende gewoonte geworden van de slechte gewoonte roken. Ook boeken lezen is voor mij een blijvertje geworden.

Nogmaals, ik had vooraf niet bedacht dat ik op deze goede gewoontes zou uitkomen. Wel is me helder geworden dat het goede gewoontes voor me zijn. Door mijn rookverslaving te vervangen door goede gewoontes, zoals lezen, durf ik zelfs te stellen dat dit ook wel eens voor andere verslavingen zou kunnen gelden.

Vervang je verslaving met goede gewoontes

Of het nu gaat om rookverslaving, alcoholverslaving, gokverslaving, eetverslaving of welke verslaving dan ook, het lijkt mij dat deze te vervangen zijn door goede gewoontes. Niet dat ik zeg dat dat makkelijk is, maar het is wel een weg en ik denk een goede weg. Toen ik eenmaal echt gestopt was met roken, viel het me achteraf mee dat het me minder moeite had gekost, dan ik vooraf gedacht had. Ik wijd dit aan de goede voorbereiding van mijn stoppoging en het feit dat ik al eerder in de valkuil was getrapt van ‘dat ene sigaretje’.

Kleine veranderingen in stapjes

Veranderingen kan je het beste mondjesmaat invoeren. Het heeft weinig zin om een heel arsenaal aan goede gewoontes tegelijk te gaan invoeren, want dan is dat kans erg klein dat je ze allemaal vol houdt. Het is beter stapsgewijs te werk te gaan.

Mediteren

In tegenstelling tot eerder genoemde goede gewoontes heb ik mediteren bewust omarmd. Ik had er al veel over gehoord en gelezen en ben uiteindelijk naar een yogastudio gegaan welke ook mediteren in het pakket had zitten. Zo ben ik enkele jaren wekelijks naar Deurne gefietst, eerst voor een 5 maanden durende introductiecursus mediteren en later nog in de gevorderden groep. Mediteren heeft me uiteindelijk gebracht wat ik er van verwacht had en heb deze goede gewoonte goed verankerd in mijn ochtend- en avondroutine. De gekozen meditatiemethode is Zenmeditatie en in de praktijk ben ik tweemaal 20 minuten per dag aan het mediteren. Er zijn verschillende soorten meditatietechnieken, kijk gerust eens rond welke voor jou geschikt is, maar van Zenmeditatie wordt algemeen gezegd dat deze goed aansluit bij westerse mensen.