Categorieën
Milieu

Educatief speelgoed dat duurzaam is

Leerzaam speelgoed Kapla bestaat uit duurzaam gewonnen grenen eenheidsplankjes welke een onvoorstelbare uitdaging vormen voor het creatieve brein van kinderen. Pedagogisch verantwoorde houten blokken blijken een uitgebalanceerde basis voor fantastische constructies. Wie dacht dat huisjes bouwen met houten blokjes helemaal tot het verleden behoort vergist zich.

Dat uitzonderlijk goed speelgoed zich onderscheidt door de eenvoud, daar is Kapla zeker een uitgesproken voorbeeld van. Bouwplankjes van eenheidsmaat 11,7 x 2,3 x 0,8 centimeter blijken een gekraakte code voor de basis veel speelplezier en dagen het kinderbrein op een onvoorstelbare manier uit.

Wat is Kapla?

Kapla is bijzonder constructief houten speelgoed voor kinderen uit de basisschoolleeftijd, maar ook daarna kunnen zij er nog veel plezier aan beleven. Aan de basis van al dit speelplezier liggen educatieve houten blokken ten grondslag van uitgekiende afmetingen. De houten blokjes zijn eigenlijk meer plankjes. Daardoor zijn met Kapla oneindig meer creaties realiseerbaar dan met traditionele houten blokken speelgoed.

Materiaal

Blank grenen houten plankjes vormen de basis voor Kapla, dit uiterst innovatieve speelgoed. Het houten product is glad afgewerkt en is licht van gewicht, maar ook licht van kleur.

Houten blokken vormen de kracht van eenvoud

Wie denkt dat in deze tijd van elektronica en internet geen plaats meer is voor houten speelgoed heeft het beslist aan het verkeerde eind. Met Kapla kun je realiseren wat je in je brein kunt bedenken en voorstellen. Of je nu voorbeelden gaat nabouwen of zelf nieuwe creaties laat verrijzen, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Het succes van Kapla is te danken aan de kracht van de eenvoud van de KAbouterPLAnkjes met afmetingen in verhouding van 1 : 3 : 15, waarmee een wereld van fantasie tot uiting kan komen.

Afmetingen

De precieze afmetingen van de eenheidsplankjes zijn 11,7 x 2,34 x 0,78 cm (Lengte x Breedte x Hoogte). Deze afmetingen van de houten blokjes in hun specifieke onderlinge verhouding blijken een schot in de roos voor urenlang creatief speelplezier en waanzinnige bouwwerken.

Kleuren

Kapla houten speelgoed is niet alleen beschikbaar als blanke eenheidsplankjes, maar ook zijn er gekleurde plankjes verkrijgbaar. Donkerrood, donkerblauw of oranje, geel en groen, om maar eens een paar kleuren te noemen. Uiteraard gekleurd met natuurlijke materialen.

Wat zijn de voordelen van Kapla?

Kapla houten speelgoed kent vele voordelen. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen genoemd:

Educatief succes

Pas sinds op basisscholen Kapla gebruikt werd om de kracht van het ontwerp te demonstreren in groepen en ook individuele kleuters te laten bouwen met deze houten blokjes is het voorwaarts gegaan met het succes van Kapla. Het samen bouwen aan creaties met houten plankjes als basis bleek een educatief succesvol concept.

Pedagogisch verantwoord

Kapla is wereldwijd onderdeel van het leerplan op veel scholen. Dat kan geen toeval zijn. De trend dat tablets op zijn retour gaan op lagere scholen en kinderdagverblijven, is voor veel mensen een zegen. Samen spelen met plankjes en zodoende je fantasie tot werkelijkheid te laten komen is de kracht van dit produkt. Kapla daagt de oog-handcoördinatie uit. Er is zelfs de Kapla Challenge. Hierbij gaat het om evenwichtige constructies na te bouwen die geduld en vaardigheden combineren.

Kapla Challenge

Bij Kapla Challenge gaat het om de coördinatievaardigheden tot een spits te drijven om bijna onmogelijk lijkende uitgebalanceerde constructies op te zetten, welke uitermate uitdagend zijn. Probeer maar eens een vork op steel rechtop na te bouwen met Kapla plankjes of een voorwerp dat lijkt op een rugbydoel. De ultieme uitdaging voor vaardige constructeurs in de dop, die hun behendigheid en geduld op de proef willen stellen!

Duurzame houten blokken

Kapla bestaat uit duurzaam gewonnen houten plankjes. De productiebossen voor dit grenen speelgoed liggen ten zuiden van Bordeaux waar dit hout duurzaam wordt verbouwd. Het aanplantbeleid is zodanig afgestemd op het oogstbeleid dat de groei van de bomen een cyclus van zo’n 45 jaar bestrijkt. Zodoende streeft men een ecologische teelt na.

Jarenlang speelplezier door robuust ontwerp

Een van de meest uitgesproken voordelen van Kapla is dat het zich onderscheidt van standaard speelgoed door het extreem robuuste ontwerp dat het meer dan een generatie mee gaat. Niet alleen je kinderen of kleinkinderen zullen er met veel plezier mee spelen, maar zelfs de volgende generatie zal met veel enthousiasme bouwen aan mogelijke ideeën die zijn ontsproten aan hun fantasie.

Leeftijd

De geschikte leeftijd voor Kapla is aangegeven vanaf 3 jaar. Dus voor kleuters en kinderen van de basisschoolleeftijd. Kapla educatief houten speelgoed is dus voor kinderen van 4 jaar, 5 jaar en 6 jaar en hoger.

Klaar voor de toekomst

Wie denkt dat Kapla alleen voor kinderen in de lagere school leeftijdscategorie is, komt daar van terug, want de basisplankjes kunnen later uitgebreid worden met verbindingsstukjes van TomTect.

Met deze verbindingsstukjes kan Kapla worden uitgebreid tot constructiebouwwerken. Verder kan Kapla als basis dienen voor poppenhuizen. Zo kan Kapla speelgoed een duurzame investering zijn waar kinderen jaren plezier van kunnen hebben.

Gebruikerservaringen met Kapla

Opmerkingen uit de gebruikerservaringen zijn hier genoemd:

Goede kwaliteit

Alle gebruikers van Kapla roemen de goede kwaliteit van het product.

Degelijk

Het degelijke ontwerp en ideaal geproduceerde product staan garant voor een betrouwbaar speelgoed.

Eindeloos speelplezier

Kleine kinderen maken eenvoudige bouwwerkjes, later worden het uitdagende constructies waarbij evenwicht, precisie en ruimtelijk inzicht belangrijk zijn.

Spannend

Hoe hoog kan jouw toren worden?

Leuk ontwerp

Het ontwerp van de basisplankjes is geniaal!

Stimuleert creativiteit

Of je nu eerst iets bedenkt en dat gaat realiseren met Kapla of dat je gewoon begint te bouwen en dan wel zien wat je er van kunt maken: beide methoden doen een onvoorstelbaar beroep op je creativiteit.

Voor jong en oud

Niet alleen de jeugd kent de voordelen van Kapla; menig architect of bouwkundig ontwerper kan met Kapla zijn maquettes realiseren.

Minpunten

Als minpunt wordt regelmatig aangehaald dat je met een kleine doos met beperkte hoeveelheid basisplankjes al snel onvoldoende blokjes hebt voor je creaties.

De geschiedenis van Kapla

Het idee van eenheidsblokjes (in de verhouding 1 staat tot 3 staat tot 15) is ontsproten uit het brein van Tom van der Bruggen. Bij het realiseren van zijn droomkasteel maakte hij een maquette en kwam er achter dat deze eenheidsblokken bijzonder krachtig waren om zijn schaalmodel te realiseren.

De kracht van Kapla-formaat houten plankjes zit hem in het feit dat overspanningen en dakconstructies makkelijker te realiseren zijn met dit formaat dan tot dusver met de traditionele houten blokken. Dit enorme voordeel draagt bij aan het succes van Kapla.

Over de uitvinder

Tom van der Bruggen is als hippie in de jaren ’70 naar Frankrijk vertrokken om daar met zijn geliefde zijn droom te realiseren, namelijk het bezitten van een kasteel. Nadat hij in Nederland een vijftal jaren een antiekhandel had, achtte hij de tijd rijp om de handel van de hand te doen en te emigreren naar Frankrijk. Jarenlang leefde hij eenvoudig van zijn onbespoten moestuin in een leegstaande ruïne, in het zuiden van Frankrijk. Door het bouwen van een maquette van zijn droomkasteel kwam hij er achter dat dit bouwsel beter te realiseren was met één bepaalde afmeting bouwplankjes en zo werd het idee van Kapla geboren. De naam KAPLA is een samenvoeging van KAbouterPLAnkjes. Sinds 1987 bracht hij dit concept aan de man op stranden en braderieën aan de Côte d’Azur.

De doorbraak van het magische plankje

Toen uiteindelijk een juffrouw van een basisschool ook potentie zag in de Kapla eenheidsblokken van Tom van der Bruggen, was dat de basis voor het begin van het succes van Kapla. Eén van de hoogtepunten van zijn succes was dat zelfs de kleindochter van de Japanse keizer op TV te zien was, terwijl zij aan het spelen was met Kapla.

Sinds de jaren ’90 is er een fabriek in Bordeaux. Geld voor investeringen kon Ton van der Bruggen niet krijgen, omdat banken niet geloofden in het succes van Kapla. Daarom was Tom genoodzaakt zijn kasteel te verkopen. Inmiddels staat er ook een indrukwekkende fabriek in Tanger, Marokko en heeft zijn bedrijf een jaaromzet van meer dan 6 miljoen euro.

Bestel je Kapla educatief speelgoed

Nu je alles weet over Kapla leerzaam speelgoed: bestel je het!