Categorieën
Bewust Duurzaam Leven

Beste boeken over geluk! Met deze 7 boeken ervaar je meer geluk in het leven!

Geluk is voor de één een boel geld hebben, voor de ander wellicht het ultiem verlangen naar genot. Graag willen we allemaal gelukkiger zijn en liefst in de nabije toekomst al. Met deze tips kun je geluk naar je hand zetten en lees hoe je gelukkiger wordt en meer geluk ervaart.

Gelukkig zijn is de meest onuitgesproken wens van ieder mens. In een wereld waar ellende het nieuws domineert kun je jezelf levendig voorstellen dat geluk niet voor iedereen is weggelegd. Maar dan is dit artikel goed nieuws, want gelukkig kun je de weg naar geluk een handje helpen.

Geluk als keuze

Of ik een lezing wil houden over geluk? Daar hoef ik niet lang over na te denken en een volmondig ‘ja’ is dan ook het enige antwoord dat ik kan en wil geven! Niet dat ik zo als geluksgoeroe bekend sta, maar het past wel degelijk in mijn missie om de wereld gelukkiger en groenkleurig te maken.

Geld maakt niet gelukkig…

…Maar gelukkig is er geld! , zeggen we hier in Brabant!

Vrienden vragen me of ik ga vertellen hoe ze de loterij kunnen winnen? Alle loten kopen, is steevast het antwoord. Maar of je er dan nog rijk van gaat worden? Alsof geld gelukkig maakt! Een snelle rekensom leert dat een cursus kansberekenen voordeliger is dan een volledig lot van een grote loterij, dan kan je zelf bepalen wat je kans op geluk is. In een televisieuitzending van Paul Jambers kwamen voormalige loterijwinnaars in beeld, stuk voor stuk belandt in ellende, jaren na het verbrassen van de hoofdprijs en na (v)echtscheidingen.

Maar als je niets of weinig hebt, kan geld geluk brengen. Het omgekeerde is zeker waar: gebrek aan geld zorgt voor veel ellende en daardoor gebrek aan geluk.

Er is geen weg naar geluk – Geluk is de weg

Een bekende uitspraak die wordt toegedicht aan Boeddha: Geluk is de weg! En of ik die weg zelf gevonden heb? Absoluut, maar dat is niet vanzelf gekomen en dat is niet altijd zo geweest!

Life is what happens when you’re making other plans

Pas na het besef dat ik me wel eens gelukkiger zou willen voelen, kwam het besluit om dat dan ook te gaan realiseren. Gelukkig is lezen een hobby die me veel plezier en ontspanning brengt en je steekt er nog wat van op, ook. Mocht je genot en genieten onder geluk verstaan dan ben je hier op het goede adres met deze leestips, welke mij vooruit geholpen hebben.

Gelukkig worden met jezelf

Eén van de belangrijkste lessen die ik uit deze boeken gehaald is wel dat je zorgt dat je eerst zelf goed in je vel zit, voordat je anderen vooruit gaat helpen! Daarom begin ik met een review over het boek Steeds leuker van Jelle Hermes.

Je kunt pas goed voor anderen zorgen als je zelf goed bent

Bovenstaand inzicht kreeg ik door het lezen van de boeken van Jelle Hermus.

7 Aanbevolen boeken over geluk

(1) Review Steeds leuker van Jelle Hermus

Als eerste boek dat ik wil aanbevelen kies ik Steeds leuker van Jelle Hermus. Jelle schrijft heel gemakkelijk leesbare boeken. Steeds leuker is zijn eerste boek en maar ook meteen uitgekozen tot Spiritueel boek van 2018. En dat is niet toevallig.

Heel luchtig geschreven, je hoeft er nauwelijks bij na te denken en alles wat Jelle schrijft is heel logisch en aannemelijk en je wilt het meteen in de praktijk brengen. Jelle heeft veel inspiratie opgedaan tijdens zijn reizen naar India. Een echte aanrader.

(2) Review Ikigai

Als tweede en derde boek beveel ik de Ikigai boeken aan. Vind je ikigai is trouwens het werkboek dat hoort bij Ikigai. Door de boeken van ikigai ben ik zelf begonnen aan deze website GroenKleurig.nl . Ikigai is datgene waar Japanners dagelijks voor hun bed uitkomen. Het is niet hetzelfde als levensgeluk, maar meer het midden tussen missie, beroep, roeping en hobby. In de Nederlandse taal is er niet echt een woord voor. In het boek Ikigai wordt uitgelegd wat ikigai nu precies is, beschreven tijdens een reis door Japan van de auteurs: Hector Garcia en Fransesc Miralles.

Leuk ook om te zien is de documentaire op TV van Paulien Cornelisse over Japan, waarin het balspel te zien is dat in het boek Ikigai beschreven wordt. Dat het niet toevallig is dat er er ‘blauwe zones’ zijn in Japan, waar mensen gemiddeld heel erg oud worden en dat zou onder andere te danken zijn aan Ikigai.

(3) Review Vind je ikigai

Ikigai inspireerde me enorm en in mijn reis naar geluk wilde ik ook zelf mijn Ikigai bepalen. Met de hulp van dit boek heb ik dat gerealiseerd. Deze website is het resultaat van het boek Vind je ikigai door Francesc Miralles en Héctor Garcia.

Kiezen voor geluk of je lotsbestemming bereiken?

Geluksprofessors

(4) Review Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder

Als neuropsycholoog bekend van DWDD University en de ommetje-app van de hersenstichting.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Mijn ouders hielden deze spreuk al levendig, maar Erik Scherder legt hem uit in zijn boek Laat je hersenen niet zitten.

Lachen is gezond

Lachen heeft een ongelooflijk positieve invloed op het welzijn van je hersenen en daardoor ook op je eigen functioneren. Niet dat ik alle verhalen over dopamine en serotonine snap, maar feit is wel dat ik, ook mede door de ommetje-app, meer geluk ervaar door meer te bewegen. Een aanrader, dus.

Meike Bartels – VU

Meike Bartels is beter bekend als de ‘geluksprofessor’ Genetica en welbevinden aan de VU – Amsterdam.

Is geluk aangeboren of aangeleerd?

Meike Bartels stelt dat voor 40% ons geluk bepaald wordt door een genetische component, aanleg dus, maar voor 60% toch door omgevingsinvloeden bepaald. Gevonden inzichten verkregen door onderzoeken naar tweelingen. Ze stelt verder dat:

Gezond maakt gelukkig

en

Geld maakt gelukkig

maar hierbij vraagt zij zichzelf wel af wat het ‘kip of ei’-verhaal is.

Tips voor meer geluk in je leven:

Count your blessings

Maak een lijstje met leuke dingen die je nog wil gaan doen.

Act of kindness

Doe elke dag iets onconditioneel voor een ander. Houd bijvoorbeeld eens een deur open voor iemand die wellicht zijn handen al vol heeft. De glimlach die je retour krijgt is onbetaalbaar!

Practice optimism

En zit er dan ooit iets tegen, probeer het dan om te draaien: wat kan ik hier van leren?

(5) Review Het tekort van het teveel van Damiaan Denys

Afdelingshoofd Psychiatrie van het AMC, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam

Geluk zit ‘m in het zoeken naar geluk. Geluk is een bijproduct; zonder die zoektocht merk je geen verschil. Indien je lange tijd geen gelukt hebt gehad, dan pas waardeer je geluk. Verlang naar tijdig ongeluk, dan ervaar je geluk. Alles wat er in je hersenen gebeurd met dopamine en serotonine is te lezen in dit boek ‘Het tekort van het teveel’ en dan weet je tevens waarom we van chocolade gelukkig worden.

Ken jezelf

Te hoge verwachtingen leidt tot ongelukkige gevoelens

Doel stellen

Heb je waarschijnlijk niet geleerd, niet meegekregen, maar ‘doelen stellen’ helpt je op weg naar geluk.

Geluk – Je bereikt het als je er naar streeft

Geen pieken zonder dalen!

(6) Review De logica van geluk van Mo Gawdat

Als topman bij Google overkwam Mo Gawdat het feit dat zijn volwassen zoon kwam te overlijden. Dat Mo ondanks dit feit gelukkig kon worden, misschien zou ik bijna zeggen: dankzij dit feit, deed hem besluiten hier een boek over te schrijven en zich als doel te stellen om de hele wereld gelukkig te maken. In 6 grote illusies, 7 blinde vlekken en 5 ultieme waarheden legt Mo de basis om de gelukscode te kraken.

De logica van geluk was het eerste boek op mijn weg naar geluk dat ik aanschafte om meer over geluk te weten te komen. Als techneut sprak de kaft me enorm aan en vooraf dacht ik dat Mo Gawdat de geluksformule als wetenschapper had gekraakt!

Het boek leest makkelijk en is goed ingedeeld in die illusies, blinde vlekken en ultieme waarheden die Mo beschrijft en bloot legt. De gesprekken met zijn overleden zoon raakte me en ik kan heel erg waarderen dat Mo de wereld gelukkig wil maken. Mo heeft veel meegemaakt en vindt toch de kracht om gelukkig te worden. Sterker nog: het is zijn missie geworden om 10 miljoen mensen gelukkig te maken met dit boek. Mo Gawdat heeft mij op de weg naar geluk gezet en daarom raad ik dit boek aan!

Guido Weijers – Theatercollege over geluk

Guido Weijers is uiteraard bekend als cabaretier, maar zijn theatercollege over geluk is echt helemaal de moeite waard!

Dat ik Guido Weijers hier onder de geluksprofessors schaar heeft meer te maken dat hij als infotainer hilarisch goed kan uitleggen hoe de weg naar geluk in elkaar steekt. Niet dat Guido als wetenschapper zijn sporen heeft verdiend, maar wel dat hij mensen de weg van geluk laat bewandelen.

Bestel je boeken over geluk!

Nu je meer wilt weten over geluk bestel je boeken hierover:

Bronvermeldingen

Max Masterclass september 2019

Gelukkig 2021 – NPORadio1 met Astrid de Jong

NPO1Radio1 zondag 3 januari 2021 20:00-22:00 hr

Masterclass Geluk – Theatercollege Guido Weijers

Te boeken via zijn website. Aanrader! Naar eigen zeggen is Guido Weijers dit college van plan te herhalen op Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar! Briljant is zijn uitleg over dat alles went…

(7) Review Boekje waar je blij van wordt van Guido Weijers

Vooral te tippen om bijvoorbeeld kado te geven.