Categorieën
Bewust Duurzaam Leven

Beste boeken over mediteren voor beginners! Met deze 7 boeken ervaar je meer leven!

De tijden dat mediteren alleen iets was voor verlichte monniken in Tibet liggen ver achter ons. Tegenwoordig is mediteren een welkom fenomeen in de westerse wereld.
Beginnen met mediteren is een mooi streven, maar waar begin je? Nu, hier dus!

Zelf ben ik met mediteren begonnen door een minicursus mediteren voor beginners te volgen, bij Joy of Yoga in Deurne. Dit is een hele goede manier om te beginnen met mediteren. Boeken hierover heb ik later gelezen en ik begreep de boeken ook beter, nu ik zelf ervaring had met mediteren. Vooral toen ik zelf de voordelen van mediteren ging ervaren, begon ik er meer over te lezen. Dit versterkte elkaar.

Bij ons in het westen is Zen meditatie populair. Dit is omdat korte meditaties van 20 minuten beter aansluiten bij ons druk, druk, druk bestaan.

Mediteren doe je iedere dag 20 minuten,
behalve als je het druk hebt:
dan mediteer je 2 uur per dag!

Boeken over mediteren die ik aanbeveel

Tem je verslaving review

Tem je verslaving is een gratis verspreid e-book van Abdullah Achahbar (ISBN 9789402197372) en destijds kon je het gratis downloaden van www.abdullahachahbar.nl/temjeverslaving , maar dat lukt nu helaas niet meer.

We zijn wat we regelmatig doen. EXCELLENTIE is dus geen DAAD, maar een GEWOONTE.

– Aristotle –

Tem je verslaving vertelt dat je jezelf een aantal goede gewoontes dient aan te leren, waarvan lezen en mediteren goede voorbeelden zijn. Met goede gewoontes kun je, volgens de schrijver, alle soorten verslavingen uitbannen, of dat nu roken, alcohol, gamen is, of noem maar op.

Tem je geest review

Ruby Wax is cabaretier en nadat zij zelf geveld werd door depressie en psychisch leed, behaalde ze op latere leeftijd haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford.

Haar boek Tem je geest is ook grappig geschreven, maar bovenal serieus. Ruby Wax is overigens ook groot voorstander om mediteren te leren door een cursus te volgen bij jou in de buurt.

2e boek aanbevolen door GroenKleurig: Tem je geest – Ruby Wax

Leven met wind mee review

Toen ik begon met mediteren zag ik niet direct de voordelen die het me gaf, tijdens de rest van de dag. Ik had weliswaar een break op de avond door halverwege de avond te mediteren en daarna alleen nog maar wat te lezen (lees: geen beeldscherm meer), maar naast deze structuur zag ik de vele voordelen pas nadat ik Leven met wind mee van Jelle Hermus had gelezen. Geen enkel boek is zo helder en compleet over de voordelen die je ervaart zodra je gaat beginnen met mediteren. Een echte aanrader!

3e boek aanbevolen door GroenKleurig: Leven met wind mee – Jelle Hermus

Mindgym Sportschool voor je geest review

Mindgym Sportschool voor je geest is een boek van Wouter de Jong dat je stap voor stap meeneemt in de wereld van mediteren. Het boek biedt de mogelijkheid om een audiotraining te luisteren, bijvoorbeeld via je mp3-speler, wat heel handig is bij de eerste stappen in de wereld van mediteren. Het is zo opgezet dat je in 12 weken helemaal bent ingewijd in de wereld van mediteren.

4e boek aanbevolen door GroenKleurig: Mindgym Sportschool voor je geest – Wouter de Jong

Beter nu review

Beter Nu van Rob Brandsma is een handig boekje vol met praktische tips om mindfulness en mediteren in je leven te brengen.

5e boek aanbevolen door GroenKleurig: Beter Nu – Rob Brandsma

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt review

Dit boek bevat allerlei affirmaties en overdenkingen van Haemin Sunim, die als oosterse meditatiegoeroe jaren geleden begon met deze te noteren en te delen via internet. Hij werd een vraagbaak op het gebied van overdenkingen en is een autoriteit op het gebied van mediteren en rust inbouwen.

Rust vinden in een drukke wereld

6e boek aanbevolen door GroenKleurig: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Stilte in tijden van lawaai review

Als laatste boek dat ik aanbeveel Stilte in tijden van lawaai door Erling Kagge. Deze Scandinaviër trok de hele wereld over, onder andere met zijn zeilboot, en hij vertelt hoe hij overal stilte kon ervaren, ondanks veel herrie om hem heen. Een goed boek ter overdenking en daarom raad ik het aan.

7e boek aanbevolen door GroenKleurig: Stilte in tijden van lawaai – Erling Kagge

Mediteren voor beginners

Eén van de voordelen van mediteren was mij in het begin al duidelijk. Dat was een vaste structuur in de avond. Halverwege de avond deed ik een zen-meditatie van 20 minuten en daarna gebruikte ik geen beeldscherm meer.

Door deze structuur sliep ik meteen beter en had ik een betere nachtrust.

Een van de fantastische voordelen van mediteren begon ik later pas te ervaren, toen ik al enkele maanden aan het mediteren was: ik was overdag helderder en stond open om meer dingen te zien, die me anders eigenlijk nooit opgevallen waren. Dat zijn fantastische momenten en samen met meer rust in je leven inbouwen zorgt dat er voor dat ik aan ‘Slow Living’ doe, zo noem ik het maar, maar het is meer bewust de dingen ervaren. Verder heb ik nog meer boeken over mediteren gelezen, maar deze 7 zijn toch wel mijn aanraders: doe er je voordeel mee.

Mediteren is voor iedereen, druk leven of niet, het geeft rust, inzicht, overdenking en ontspanning. Zeker indien je een druk leven hebt is een moment van bezinning heel welkom, je vraagt jezelf af of je wel met de juiste dingen bezig bent.

Bestel meer zelfliefde

Nu je meer weet over mediteren bestel je boeken hierover!