Categorieën
Energie

Betekenis nieuw energielabel 2021 vraagt om uitleg

Het nieuwe energielabel laat meer onderscheid zien tussen de diverse apparaten in duurzaamheid en verbruik. Een verantwoorde keuze maken is daardoor eenvoudiger, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee.

Het energielabel voor elektrische huishoudelijke apparaten is inmiddels al jaren ingeburgerd. Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel dat meer verschil tussen de producten aangeeft. In dit artikel vind je de uitleg en betekenis van het nieuwe energielabel.

Waarom komt er een nieuw energielabel?

De reden om een nieuw energielabel te introduceren is vooral fabrikanten aan te sporen om producten zo milieuvriendelijk en duurzaam te ontwerpen. In de vorige indeling vielen de meeste apparaten al in de klasse A+++ en zelfs daarop nog 20% gunstiger. Omdat bijna alle apparaten in dezelfde klasse vielen was er geen prikkel om een nog energiezuiniger te ontwerpen en voor de consument was er minder te kiezen. Met de komst van het nieuwe energielabel moet het voor de consument ook duidelijker worden, dat er nog keuze gemaakt kan worden voor wellicht nog een energiezuiniger type.

Wat is het nieuwe energielabel?

Het nieuwe energielabel geeft de zuinigheidsklasse A t/m G aan en heeft de volgende kleuren:

  • A: donkergroen
  • B: groen
  • C: lichtgroen
  • D: geel
  • E: oranje
  • F: lichtrood
  • G: rood

Hoe eerder de letter van de energieklasse voorkomt in het alfabet hoe energiezuiniger de klasse is. Klasse A is meest energiezuinig, klasse G is meest ongunstig.

Energieklasse A in het nieuwe energielabel is het meest gunstig en bedoeld voor nog zuinigere modellen die nog op de markt moeten komen. Dit om zo de producenten te prikkelen om nog zuinigere en meer milieubewuste apparaten te ontwikkelen.

Europese regelgeving

Het energielabel is een Europese aangelegenheid en apparaten scoren hetzelfde in de verschillende landen van de Europese Unie. De eisen voor het nieuwe energielabel zijn zwaarder door de strengere normen voor de testen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel er uit?

Voorbeeld van een nieuw energielabel

Bovenstaande afbeelding toont een willekeurige vaatwasser. Het nieuwe energielabel geeft al meteen een rustigere indruk dan het oude label omdat er geen kaders meer om de symbolen staan.

De betekenis van de symbolen

De symbolen behoeven enige uitleg.

Geldig vanaf datum

Het nieuwe energielabel toont een kop met daarin de datum vanaf wanneer het energielabel geldig is. Zo kun je makkelijk checken dat je inderdaad met een nieuw energielabel te maken hebt.

QR-code

Voorbeeld van een QR-code

Het nieuwe energielabel is voorzien van een zogenaamde QR-code. Dat is een vierkante blokjes code met informatie en zodra je die scant met je smartphone kom je uit in de database met technische specificaties van de Europese Unie.

Tips voor aanschaf apparaten

Maak je keuze voor een (donker)groene score

Donkergroen is de beste keuze voor het milieu, het minste verbruik van energie (stroom) en/of water. De verbruiksklassen lopen van A (donkergroen) naar G (rood). Dit geldt vanaf 1 maart 2021 voor beeldschermen, koelkasten en vriezers, vaatwassers en wasmachines.

Koop de juiste maat

Een beeldscherm en koelkast/vriezer zijn in diverse groottes verkrijgbaar. Een groter exemplaar is in de regel een grotere verbruiker van energie. Zelfs al hebben beide exemplaren hetzelfde energielabel.

Tips voor gebruik van huishoudelijke apparaten

Gebruik na aanschaf je huishoudelijke apparaten economisch.

Draai wasbeurten met een een volle trommel

Niet twee half geladen machines was aanzetten, maar beter in één keer een grotere lading was draaien. Dat bespaart heel wat kWh aan stroom op jaarbasis.

Draai vaatwasser volledig geladen

Indien je vaatwasser volledig vol geladen is bespaar je energie omdat je bijvoorbeeld nu één maal in de twee dagen een volle lading schoon wast in plaats van twee afwasbeurten in twee dagen met half geladen machine.

In ditzelfde geval bespaar je door deze tip gemiddeld 0,6 kWh aan energie voor een zuinige vaatwasser per afwasbeurt. Dus voor een jaar zijn dat 365 / 2 = 182 afwasbeurten besparing en dat is in geld omgerekend : 182 x 0,6 x € 0,23 = € 25,12 gebaseerd op een prijs per kWh van 23 eurocent. Dat is een besparing van meer dan 25 euro per jaar, nog los van de besparing van al het water dat je anders zou verbruiken.

Zuinig, slim en economisch afwassen loont en bespaart het milieu!

Uiteraard is bij een minder zuinige vaatwasser de besparing per jaar nog groter.

Schakel je TV uit indien niemand kijkt

Indien niemand kijkt zet je de TV gewoon uit en dat bespaart uiteraard ook stroom en dus ook geld. Tevens brengt het meer rust in huis. Een radio verbruikt in de regel minder energie dan een televisie.

Hoe nu verder?

De volgende apparaten worden later aangepast, qua energielabel: airco’s, ovens en wasdrogers. Vanaf sept 2021 volgen de lampen en verlichting.

Bestel je witgoed

Nu je alles weet over het nieuwe energielabel maak je een duurzame keuze!