Categorieën
Bewust Duurzaam Leven

Laat retrogames herleven op je Raspberry Pi

Met een Raspberry Pi minicomputer kun je naar hartenlust oude retrogames doen herleven. Speel die oude PacMan, Donkey Kong en Mario Brothers weer op je eigen gamecomputer.

Een eigen mini-spelcomputer is tegenwoordig eenvoudig te realiseren met Retropie op je Raspberry Pi. Speel op je eigen TV spelletjes uit de jaren ’80 en ’90 die voorheen alleen op de Nintendo en Atari spelcomputer te spelen waren. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als het spelplezier.

Wat heb je nodig?

  1. Raspberry Pi starterset met HDMi-kabel
  2. USB-controller
  3. TV
  4. Laptop met SD-card-slot om microSDcard te voorzien van software Retropie
  5. Eventueel USB-toetsenbord en USB-muis

In dit artikel staat uitgelegd hoe je de software van Retropie op je Raspberry Pi kunt krijgen. Retrogames zijn een leuke hobby.

Marsroute en werkvolgorde

Begin met het bookmarken van dit artikel (door op CTRL-D te klikken in je browser), zodat je makkelijk altijd kunt terugkeren naar deze handleiding. Ga verder met het bestellen van de Raspberry Pi Starterskit en USB-Controller hieronder.

Bestel je Raspberry Pi

Bestel de Controller

Prepareer de microSDcard

Nadat de Raspberry Pi in je bezit is begin je met het prepareren van de microSDcard waar je de Software van Retropie op gaat zetten met behulp van een laptop. De microSDcard stop je correct in de SDcard-adapter zodat deze in het SD-card-slot van je laptop past. Ga daarna https://retropie.org.uk/ en klik op [Get Retropie]. Je komt dan op de downloadpagina van Retropie en je klikt daarna op de rode knop [Raspberry Pi 4/400]. De software komt nu als een image naar je downloadmap. Gebruik https://www.raspberrypi.com/software/ om daar Raspberry Pi Imager te downloaden. Kies daar [Download for Windows]. (Indien je een MacBook of Linux systeem kies je natuurlijk die optie.)

Installeer Raspberry Pi Imager en start het programma. Kies bij [Selecteer OS] de optie [Emulation and game OS]. Kies daarna [Retropie] en kies vervolgens je versie, in ons geval [Retropie x.x (RPi 4/400)].

Kies vervolgens de locatie van je microSDcard om deze software naar toe te schrijven. Op iedere laptop kan dat een andere Drive-letter zijn, vaak E:/ of F:/ . Kies om te voltooien op [Schrijven].

Let op/Waarschuwing: Zorg dat je na het schrijven je laptop NIET opnieuw opstart met de microSDcard nog in het slot: het zou zomaar kunnen dat je onbedoeld de Retropie software op je laptop laat belanden terwijl het de bedoeling is om de microSDcard in je Raspberry Pi op te starten!

Raspberry Pi opstarten met Retropie

Nadat de juiste software op je microSDcard is geschreven plaats je de microSDcard op de correcte manier in de Raspberry Pi. Alle kabels aansluiten, TV-aan en via de HDMi verbinden met Raspberry Pi. Daarna Controller, toetsenbord en muis aansluiten en als laatste pas de voeding, want dan begint ie meteen met opstarten. Let op de indicatielampjes om het proces te volgen en het beeld op de TV.

Configureer de Retropie

Nadat de Raspberry Pi is opgestart met Retropie Software zul je de eerste keer de controller moeten configureren.

Roms laden

De spelletjes zelf komen als Rom’s. Dat is het speciale pakketje software dat het spelletje zelf bevat. Ieder spel heeft zijn eigen ROM. Neem een kijkje op https://www.emuparadise.me/ om ROM’s te vinden, maar er zijn wel meer plaatsen op het internet waar je er aan kunt komen.

Kies je bv een ROM als Donky Kong Country voor de SNES (Super Nintendo Entertainment System) dan download je die eerst naar je downloadmap en zorg vervolgens dat de ROM in betreffende map /roms/snes komt. In de map /roms op je Retropie staan submappen met de diverse emulators. Zorg de de ROM in de submap zit van betreffende emulator. In dit geval dus snes. Indien de Retropie opnieuw opgestart wordt zullen de nieuw toegevoegde ROM worden geladen en de juiste emulator zal tevoorschijn komen.

De procedure om ROM’s via een USB stick of netwerk op je microSDcard te krijgen is na te lezen op: https://retropie.org.uk/docs/Transferring-Roms/

Veel speelplezier!