Categorieën
Energie

Inzicht in je verbruik van energie

Bewustwording start in de meeste gevallen met jezelf afvragen ‘waar sta ik’. Welk startpunt neem ik als uitgangspunt om verbruik te beheersen.

Vergelijken met voorafgaande jaren of vergelijken met gelijkwaardige verbruikers? Beide opties zijn zeker aan te bevelen!

Besluit om je verbruik bij te houden. Het levert absoluut iets op.

Waarom zou ik…?

Bij bewust duurzaam leven vraag je jezelf natuurlijk af: ‘Wat kan ik hieraan bijdragen?’ en laat dat nu je uitgangspunt zijn om te komen tot een bewuster duurzaam leven. Of je je nu zorgen maakt over het milieu, de klimaatverandering of je eigen portemonnee, bewuster omgaan met energie draagt bij aan al deze zaken.

Onbeperkt consumeren wordt heden ten dage als asociaal bestempeld. De afvalberg groeit ons boven het hoofd en klimaatverandering is bijna dagelijks in het nieuws. Doemdenkers opperen dat het allemaal niets uithaalt om het tij te keren en schetsen dat de zeespiegel meters zal stijgen op het einde van deze eeuw. Ontkenners stellen dat het toch nog wel koud is op de noord- en zuidpool. Realistisch gezien kan je wel stellen dat er niet genoeg middelen zijn dat iedere wereldburger zoveel kan consumeren zoals wij in het westen doen. Dan zijn er ook nog mensen die leven met als motto ‘après nous le déluge’ en zelfs die zijn ook bij Groenkleurig.nl op het juiste adres, want bewust duurzamer leven is ook goed voor je portemonnee en daar zijn zelfs de meest egoïstische types voor te porren. Als je gaat besparen door minder energie te gaan verbruiken dan is dat ook goed voor het milieu!

Welke reden je ook hebt om bewuster duurzaam te leven, het is altijd zaak te kijken te weten wat je aan energie verbruikt. Of je nu een huur- of een eigen woning hebt, een appartement, studio of op kamers woont, in alle gevallen verbruiken we energie om de woonruimte te verwarmen. Zelfs, mocht je helemaal zelfvoorzienend zijn in je energieverbruik dan is het nog raadzaam om bewust duurzaam te leven, want onnodig verbruik van energie draagt altijd bij aan enerzijds verspilling en anderzijds aan klimaatverandering.

Wat verbruik ik?

Besluit, om je eigen redenen, om je energieverbruik inzichtelijk te maken! Dat doe je door te kijken wat je verbruik is in de afgelopen jaren. Heb je de verbruiksgegevens nog van je energiemaatschappij? Kijk even of je een overzicht kan maken van de afgelopen jaren. Denk daarbij gewoon aan gas, water, licht. Nu is ‘gas, water, licht’ tegenwoordig een term die wat uit de gratie kan zijn, want veel huizen zijn inmiddels al van het gas af, maar desondanks is het raadzaam om verbruik inzichtelijk te hebben.
Het doel van het inzichtelijk maken van je verbruik is dat het als uitgangspunt kan dienen om te kijken of we kunnen besparen. Is dat nodig? Jazeker, zeg ik eigenlijk in alle gevallen! Voor zowel je portemonnee, milieu als het klimaat.

Kom ik dan ik de kou te zitten? Welnee, besparen doe je door onnodig verbruik van energie en middelen te elimineren. Verbruik alleen wat echt nodig is.

Stel een schema op met verbruiksgegevens

Maak een schema met daarop je verbruiksgegevens. Of je nu een schrijfblok, een A4 of een spreadsheet op je computer gebruikt, dat maakt uiteraard niet uit. We werken met kolommen en rijen. Allereerst zet je een titel: ‘Mijn energieverbruik’. Ga verder met 4 kolommen op te stellen, genaamd ‘Jaar’, ‘Gas’, ‘Licht’ en ‘Water’.

In de rijen zet je de jaartallen. Hoeveel jaren je terug kunt gaan met je gegevens van verbruik hangt uiteraard af van je administratie, maar laten we uitgaan van 7 jaren (in dit voorbeeld). Dus in de rijen zet je de jaartallen en omdat dit artikel in 2020 is geschreven zetten we in de eerste kolom neer:

Jaar:

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

In de volgende stap voeg je de andere kolommen toe en daarna kun je meteen starten met de verbruiksgegevens van gas, water en licht in te vullen in de vakken (cellen).

Je verbruiksschema is nu klaar!

Gebruik een rekenblad

Nu is dit geen cursus spreadsheet of rekenblad beheren, maar wel degelijk een uitnodiging om op je computer of tablet zo’n rekenblad aan te maken met je eigen gegevens van verbruik van energie. Niet alleen omdat het leuk is en een sport kan worden om te komen tot een lager energieverbruik, maar vooral omdat je met een rekenblad (heet ook wel spreadsheet) gemakkelijk een grafiek kan maken om je verbruik grafisch te tonen.

Groenkleurig.nl stelt dat bezig zijn met energieverbruik inzichtelijk te maken al bijdraagt in bewustwording en besparen! En dat allemaal zonder ook maar enige investering in geld te doen.